Kako disanje utiče na mršavljenje

disanje
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Pravilno disanje dobro utiče na celo telo, a u skorijoj budućnosti moglo bi da se ispostavi da utiče na gubitak kilograma, tvrde stručnjaci koji istražuju tu temu.

Dr Tanja G.K. Bentli, specijalistkinja za disanje i suosnivačica fondacije ‘Health and Human Performance Foundation’, u Mindbodygreen podcastu ukazuje na vezu između disanja i gubitka kilograma.

Kako se stvarno ‘gubi’ na težini? Tanja kaže da za to morate da izdahnete. Ona citira studiju koju je dr Ruben Mirman sproveo u Australiji, a u kojoj tvrdi da je način na koji razmišljamo o mršavljenju pogrešan. Masnoća se ne pretvara u energiju ili mišiće, niti se izlučuje stolicom, već su „pluća primarni organ za izlučivanje masti“, navodi se u izveštaju.

Prema Mirmanu, masnoća se zapravo izlučuje kao ugljen-dioksid kad izdahnete.

„Kad mršavite, ‘otključavate’ zarobljene ćelije ugljenika koje se nalaze u masti. A kad se to oslobodi, tako se zapravo gube kilogrami“, kaže dr Bentli.

Na primer, u studiji, Mirman i njegov tim otkrili su da kada neko izgubi 10 kilograma masti, on prolazi kroz taj proces oksidacije i na kraju se 8,4 kilograma izdahne kao ugljen-dioksid, a preostalih 1,6 kilograma kao vodena para.

Tanja Bentli ipak podvlači da se ovaj postupak oksidacije događa samo kada gubite stvarnu težinu, te da ne možete očekivati ​​da ćete ubrzati ili popraviti disanje i izgubiti kilograme. Aktivnost i ishrana su i dalje važni za mršavljenje, ali se izgubljena težina oslobađa kroz dah, što zvuči prilično fascinantno.

„Kretanje, vežbanje i ishrana pomažu u oslobađanju ugljen-dioksida iz tih masnih ćelija, što pomaže u promeni cele strukture tih ćelija i pomaže u gubitku kilograma“, kaže Tanja.

Još se ne zna može li samo disanje ubrzati proces (još nema konkretnih podataka koji bi opravdali taj zaključak), ali se zna da sporo, duboko disanje može da pomogne telu da unese više kiseonika. Kada bi na povećanje količine kiseonika dodali metode mršavljenja kao što su aktivnost i isehrana možda bi to doprinelo procesu oskidacije u masnim ćelijama. Ipak, to se još ne može sa sigurnošću tvrditi.

Svakako, ne može da škodi da u svoju rutinu vežbanja dodate vežbe disanja. Disanje ionako ima brojne blagodati, a i ko zna, možda ćete ubrzati proces oksidacije masnih ćelija.

Naravno, Mirmanov izveštaj je samo jedna sprovedena studija i potrebno je mnogo više istraživanja kako bi se saznalo može li disanje pomoći pri gubitku kilograma, prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram