Kako da jedemo celer da bismo zdravstveno profitirali

Foto: Arthur Bargan / Alamy / Alamy / Profimedia

Celer je izvor kalijuma i natrijuma koji uravnotežuju nivo vode u telu, a sadrži i kumarine koji jačaju sposobnost imuniteta u otklanjanju potencijalno štetnih ćelija.

Druge prednosti celera uključuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja jetre, kože, očiju i kognitivnog zdravlja, snižava krvni pritisak i holesterol, a zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 sprečava rizik za bolesti srca i krvnih sudova, piše Gloria.

Celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje se zna da deluju kao antiuplani lekovi, a upravo je upala čest uzrok hroničnih bolesti poput raka, bolesti srca, artritisa.

Da bi pružio organizmu što više hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti sirovog, što samo retki i rade, a hranjive sastojke celer će sačuvati i ako se kratko prodinsta, ne duže od pet minuta. Ne odgovara mu predugo kuvanje, jer se tako povećava apsorpcija vode i postaje gnjecav.

Za zdravlje je koristan i sveže pripremljen sok od sirovog korena, listova i stabljike, a u tom obliku deluje kao pomoć u ranim fazama reumatizma i pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram