Kako da izbegneš peckanje u ustima kad pojedeš ananas

Ananas
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Ananas je slatko, mekano voće, omiljeni sastojak voćnih salata, ali i nekih pica. Pun je vitamina i jako je zdrav, ali kako izbeći neprijatno peckanje u ustima koje ostaje kad ga pojedete?

“Ananas je sjajan izvor vitamina C i nije bogat kalorijama. Zato i je odličan izvor vitamina i minerala, ali i vlakana koji doprinose sitosti i kontroli težine”, kaže nutricionistkinja Keri Gans, piše N1.

Ako volite ananas, možda će vas iznenaditi kako zapravo utiče na vaše telo.

Zahvaljujući enzimu bromelainu, koji vrši razgradnju nekih proteina, ananas uzrokuje osećaj peckanja ili osetljivosti u ustima. Iako je taj osećaj sasvim uobičajen, ako vam smeta, ananas možete da prokuvate pre konzumacije i izbeći ćete ovu nuspojavu.

Osim toga enzim bromelain, sadržan u ananasu, igra važnu ulogu u protivupalnim procesima. Stručnjaci su u jednoj studiji otkrili slabije indikatore upale kod osoba koje su jele ananas nego kod onih koji nisu.

Ananas može da uzrokuje svrab, osip i oticanje, ali ovo se najčešće dešava kod osoba koje imaju alergiju na ananas, koja pak može biti različitog intenziteta. Ananas je prirodan izvor lateksa, pa ako imate alergiju na lateks, ne bi trebalo da jedete ni ananas.

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, koji imaju protivupalna svojstva, pomaže i umanjuje bolove u zglobovima kod osoba s osteoartritisom, podiže imunitet i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram