Kako da izabereš masažu koja ti treba u moru onih koje nude

masaža
Masaža, Foto: Christopher Robbins / ImageSource / Profimedia

Masaže tela čine čuda za sveukupno duševno i telesno zdravlje - ukoliko se stvarno urade kako treba. Koliko god da je masaža dobra za nas, ukoliko imate neke povrede ili druge zdravstvene probleme, pre odlaska na jednu bilo bi dobro da se konsultujete sa svojim lekarom.

Često kada poželimo masažu, ne znamo koju da izaberemo. Baš zato smo pokušali da damo odgovor na pitanje – koja masaža je za šta i kako izgleda.

Aromaterapija

Aromaterapija u svoju masažu inkorporira i posebne mirise za koje se zna da poboljšavaju raspoloženje, oslobađaju od stresa i pomažu boljem snu. Arome su iz esencijalnih ulja raznih biljaka, za koje se veruje da aktiviraju neurotransmitere i druge okidače koji regulišu reakcije i emocije.

Obično maser izabere koje će esencijalno ulje koristiti, ali ako želite, možete im i reći šta da koriste. Pre nego što nanesu esencijalčna ulja oni ga prvo razrede. Tokom cele masaže osetićete aromu i udisati ulje iz difuzera, a tako ćete ga upijati i kroz kožu. Aromaterapija je uglavnom dobra za leđa, ramena i glavu.

Masaža vrućim kamenjem

Ova masaža je odlična za one koji imaju bol i tenziju u mišićima, te za one koji žele da se opuste. Slična je švedskoj masaži.

Toplo zagrejano kamenje se koristi umesto ili uz korišćenje ruku.

Vruće kamenje maser stavlja na različite tačke na telu. Toplota stimuliše mišićno tkivo i pomaže u opuštanju problematičnih područja. Obično se za ovo koristi vulkansko kamenje.

Tajlandska masaža

Tokom ove masaže možete biti potpuno obučeni, ali je obavezno da nosite opuštenu, komfornu odeću. Specijalizovani terapeut rasteže i nabija vaše delove tela, ponekad se penjući na vas koristeći ruke, stopala, kolena i noge.

Ova naporna masaža nije poput pasivne joge, te za starije osobe ili bilo koga drugog sa bolovima u leđima, restriktivnim zglobovima ili povredama nije prikladna. Tajlandska masaža je pogodna za one koji žele vrlo intenzivan oblik masaže i žele da se bol i stres smanje i ublaže.

Refleksoterapija

Refleksoterapija je odlična za one koji traže opuštanje ili obnavljanje prirodnog nivoa energije. Takođe je dobar izbor ako vam nije prijatno da vam se dodiruje celo telo. Refleksoterapija koristi stalan pritisak da učvrsti različite tačke pritiska stopala, ruku i ušiju. Možete nositi labavu, udobnu odeću, što terapeutima olakšava pristup vašem telu.

Ideja je da aktiviranjem određenih tačaka na stopalima, rukama, ušima i drugih refleksnih područja možemo izlečiti druge organe i sisteme u telu. Zato je efikasna terapija opuštanja za ublažavanje bolova, poboljšanje cirkulacije i oslobađanje blokirane telesne energije.

Šijacu masaža

Šijacu je japanska tehnika kojom maser ritmično vrši koncentrisan pritisak rukama po telu. Smatra se da ovo aktivira akupresurne tačke, podstiče ravnotežu i oslobađa negativnu energiju, što može rešiti nekoliko problema u vašem telu.

Kratke sesije sa zagrejanom, šupljom bambusovom trskom koja se koristi za kotrljanje i utrljavanje ulja u kožu kako bi se ušlo u čvorove mišića, poboljšala cirkulacija i razbili masno tkivo koje stvara celulit. Šijacu takođe uključuje pogodnosti i terapije vrućim kamenom i terapije dubokog tkiva.

Masaža dubokog tkiva

Ova koncentrisana masažna terapija prodire duboko u tkivo kako bi rešila sva problematična područja. Može pomoći pri ekstremnom naprezanju. Takođe je poznato da pomaže u smanjenju osećaja bola izazvanog artritisom.

Masaža dubokih tkiva zahteva veću silu i snagu od švedske masaže. Kada imate ponavljajuće povrede mišića, kao što su bol, otok ili disfunkcija, pametno je napraviti ovu masažu.

Sportska masaža

Sportska terapija je odličan izbor ako imate konstantne bolove u mišićima, poput onih koje biste dobili baveći se sportom. Kada ste podložni povredama, može se koristiti za izbegavanje sportskih povreda. Sportska masaža takođe može biti rešenje za poboljšanje fleksibilnosti, efikasnosti, ublažavanje bolova, anksioznosti i mišićnog stresa.

Može se izvesti kao masaža celog tela, ili se terapeut može koncentrisati na delove tela koji zahtevaju veliku pažnju. Dubok, snažan pritisak, na osnovu vaših potreba, može se smenjivati sa raznim umirujućim potezima. Kada ste obučeni ili goli, možete dobiti sportsku masažu. Ako odlučite da nosite odeću, uverite se da je labava i dozvolite terapeutu da dođe do vaših mišića.

Terapija vakuum čašama

Možda ste već videli terapiju čašama i mislili da je bolna, ali više izgleda zastrašujuće nego što to u stvari jeste. Ova metoda je tretman alternativne medicine, pri čemu primena zagrejanih čaša stvara vakuum na određenim delovima tela.

Modrice koje ostanu nestaće u roku od nedelju dana. Čaše su savršene za stimulaciju krvnih sudova i smiruju nervni sistem, migrenske glavobolje, pa čak i depresiju.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram