Kako da hodanjem u vodi oblikujete stomak i noge

Noge, bazen, sunčanje, plivanje
Foto: Shutterstock

Hodanje u vodi, bilo morskoj, rečnoj ili u bazenu, deluje blagonaklono na naš organizam. Ujedno hodanjem u vodi možemo i značajno oblikovati telo, a sada je pravo vreme za to.

Voda je gušća od vazduha, pa samim time vežbanje u vodi zahteva više napora nego na kopnu, piše zadovoljna.hr.

Dodatni otpor vode omogućuje aktiviranje i jačanje mišića na načine koje je teže postići na suvom, a ujedno će se sagoreti više kalorija, što pomaže gubitku kilograma.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hodanje u vodi je kardio vežba niskog intenziteta, što znači da je nežno prema zglobovima i kostima. Stvara se manji pritisak na telo, pa je pogodno za trudnice, novopečene mame, osobe koje imaju neku povredu ili su u poslednjih nekoliko meseci bile na operaciji te sve one koji se tek počinju sa vežbanjem.

Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da hodanje u vodi može povećati puls mnogo više nego hodanje na kopnu, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a kod pacijenata sa stenozom otkriveno je da je 12 nedelja hodanja u vodi pomoglo da se poboljša njihova ravnoteža i funkcija mišića.

KAKO HODATI U VODI?
Iako je hodanje u vodi razumljivo samo po sebi, treba upozoriti na nekoliko stvari koje će ubrzati oblikovanje tela.

1. Za početak pokušajte da hodate u vodi koja je približno u nivou struka. Fokusirajte se na hodanje s pravilnom formom. Da biste to učinili, aktivirajte trup, leđa neka budu ravna i izdužena, ramena zabačena unazad, te brada podignuta.

2. Dok hodate, držite torzo što je uspravnije moguće, bez previše naginjanja prema napred ili na bilo koju stranu. Hodajte dugim korakom te izbegavajte hodanje na nožnim prstima. Hodajte punom petom. Takođe pripazite na to da zamahujete rukama dok hodate i tako održavate ravnotežu.

3. Kad se naviknete da hodate u nešto plićoj vodi, imajući na umu sve navedene stavke, pređite u dublju vodu, najviše do ramena. Započnite laganim hodanjem i postupno povećavajte brzinu.

KAKO HODANJE U VODI UČINITI IZAZOVNIJIM?
Jednom kada bez problema svladate običnu „šetnju“ vodom, vreme je da u to uključite i nešto aktivnije vežbe. Tako ćete svom organizmu uvek ponuditi nešto novo i omogućiti ranije rezultate.

HODAJUĆI ISKORAK
Hodajući iskorak blagonaklono deluje na mišiće nogu i zadnjice, a da bi vežba bila primerno izvedena, voda vam mora biti najviše do nivoa struke. Da biste izveli vežbu, napravite korak prema napred desnom nogom, spustite prednje bedro tako da bude paralelno s dnom bazena ili morskog tla.

Pazite da je desno koleno u nivou gležnja, ali ne i preko njega. Zadnju nogu držite što je uspravnije moguće i koračajte izmenjujući levu i desnu nogu.

VISOKO PODIZANJE KOLENA
Visoko podizanje kolena u vodi dodatno će aktivirati kukove, gluteuse i mišiće trupa. Da biste to ispravno uradili, zategnite trbušne mišiće i dignite desno koleno što je više moguće te podignite levu ruku. Potom isto uradite s levim kolenom i desnom rukom. Ponavljajte.

HODANJE NA STRANU 
Postranično hodanje učiniće luda za unutarnje i spoljašnje mišiće bedra. Da biste izveli ovu vežbu, stanite bočno, izbacujući desni kuk u stranu. Potom zakoračite desnom nogom u stranu. Dovedite levu nogu u susret desnoj. Nastavite tako dok ne dođete do kraja bazena ili određene linije u moru. Potom ponovite isto na drugu stranu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram