Samo jedna kašičica nastarijeg začina na svetu štiti srce, reguliše šećer i loš holesterol

Cimet Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Sad je vreme za najstariji začin na svetu koji je poznat po aromatičnom mirisu i divnom, bogatom ukusu.

Cimet je začin poznat po aromatičnom mirisu i divnom, bogatom ukusu, ali i po svojim zdravstvenim dobrobitima. Osim što daje poseban naglasak jelima, donosi i brojne koristi za zdravlje. Dobija iz unutrašnje kore drveta cimetovca, čiji je naučni naziv Cinnamomum. Kao sastojak u ishrani koristi se kroz celu istoriju, još od vremena starog Egipta.

Cimet Foto: Romona Robbins Photography / ImageSource / Profimedia

Nekad je bio redak i vrlo cenjen, pa se koristio kao dar za kraljeve. Danas je cimet dostupan svima i može se kupiti u većini supermarketa, a koristi se kao sastojak u mnogim receptima. Postoje dve glavne vrste cimeta: cejlonski, koji je poznat i kao „pravi” cimet, i kasija cimet koji je danas najraširenija vrsta i na koji ljudi obično misle kad govore o cimetu.

Pomaže kod gljivičnih infekcija

Cimet ima antimikrobna svojstva koja pomažu u lečenju gljivičnih infekcija, piše Živim.hr.

Štiti srce

Sadrži materije koje pomažu u smanjenju okidača za razvoj srčanih bolesti, poput triglicerida, holesterola i povišen šećer u krvi.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Studije su pokazale da cimet snižava nivo šećera u krvi natašte i da poboljšava nivo hemoglobina.

Deluje kao prevencija za Alchajmerovu bolest

Cimet sadrži nutrijente koji mogu pomoći u prevenciji simptoma Alchajmerove bolesti i poboljšati sposobnosti razmišljanja i donošenja odluka.

Smanjuje rizik od raka

Jedna je studija pokazala da cinamaldehid prisutan u cimetu može imati antikancerogena svojstva zahvaljujući kojima taj začin može smanjiti rizik za razvoj raka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram