Kurkuma, biber, korijander ili cimet – koji od ovih začina je najbolji za vaše zdravlje?

Aleksei Isachenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Kurkuma, biber, korijander i cimet spadaju u najčešće korišćene začine. Svaki od njih ima svoje prednosti, stručnjaci tvrde da pomažu u borbi protiv raka, a neki su strogo zabranjeni ljudima koji pate od zgrušavanja krvi.

U kulinarskom svetu, začini nisu samo aromatični aditivi, već i moćni agensi sa mnoštvom zdravstvenih prednosti i sastavni su deo tradicionalnih kuhinja širom sveta. Međutim, svaki oda njih ima i prednosti i nedostatke, zbog čega je ključno razumeti njihovu ulogu u našoj ishrani. Nedavno je nutricionistkinja Apurva Agarval navela neke od svojstava najzdravijih začina.

Kurkuma

: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Dr Prianka Rohatgi, glavna nutricionistkinja u bolnici Apolo, rekla je za indianekpress.com da kurkuma sadrži moćan antioksidans kurkumin, koji ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

„Istraživanja pokazuju da kurkuma može pomoći u lečenju artritisa, problema sa varenjem i kardiovaskularnih bolesti. Jak žuti pigment takođe može zaštititi funkciju mozga“, dodala je ona.

Pored toga, dr Sangita Tivari, klinička nutricionistkinja, rekla je da neke studije takođe sugerišu da kurkuma može imati benefite protiv raka, potencijalno ometajući rast ćelija raka i čak povećavajući efikasnost hemoterapije.

Međutim, ona je istakla da kurkuma u ​​velikim dozama ili tokom dužeg perioda može potencijalno pogoršati postojeće probleme sa bubrezima ili žučnom kesom kod nekih pojedinaca. Pored toga, onima sa stanjem zgrušavanja krvi potrebno je medicinsko uputstvo pre konzumiranja kurkumina.

Crni biber

Travel Photography / Panthermedia / Profimedia

Dr Rohatgi je objasnila da crni biber – „kralj začina“ – ne samo da ima antioksidativna i antibakterijska svojstva, već takođe pomaže u apsorpciji hranljivih materija i povećava bioraspoloživost kurkumina. Uz to, pomaže lučenje digestivnih enzima.

Uprkos ovim prednostima, dr Tivari je navela da njegova prekomerna konzumacija može dovesti do gastrointestinalne nelagodnosti kod nekih ljudi, poput gorušice ili iritacije. Štaviše, ljudi sa određenim gastrointestinalnim stanjima kao što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) možda će morati da ograniče unos bibera kako bi izbegli pogoršanje simptoma.

Cimet

Daniel Reiter / Panthermedia / Profimedia

Pošto cimet ima moćna antioksidativna, antiinflamatorna i antimikrobna svojstva, dr Rohatgi je istakla da on smanjuje faktore rizika od srčanih oboljenja kao što su visok krvni pritisak, glukoza i LDL holesterol.

Međutim, dr Tivari smatra da konzumiranje velikih količina cimeta, posebno sorte Cassia, koja sadrži visoke nivoe kumarina, može predstavljati rizik, uključujući oštećenje jetre. Zbog toga ona predlaže konzumiranje cimeta u umerenim količinama i biranje cejlonskog cimeta kad god je to moguće, jer ima manji sadržaj kumarina.

Korijander

Daniel Vincek / Alamy / Alamy / Profimedia

Listovi i semenke korijandera ublažavaju probavne tegobe, poboljšavaju nivo holesterola i jačaju imunitet delom kroz bogat sadržaj antioksidanata, podseća dr Rohatgi.

Međutim, ona upozorava i na potencijalne lokalne ili respiratorne alergijske reakcije. Takođe, korijander može blago smanjiti šećer u krvi, tako da će možda biti potrebno prilagođavanje doze ako osoba uzima lekove za dijabetes.

Koji začin je najbolji za vaše zdravlje

Max4e Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Dr Rohatgi kaže da je kurkuma verovatno jedan od najmoćnijih medicinskih začina zbog neverovatnog antioksidativnog i antiinflamatornog delovanja njegovih jedinjenja kurkumina.

„Sve dok problemi s bubrezima ili žučnom kesom ne postoje, kurkuma je izuzetno sigurna i korisna za većinu ljudi“, rekla je.

Cimet takođe ima snažne kvalitete, kaže dr Rohatgi, objašnjavajući da snižava šećer u krvi, poboljšava markere holesterola, poboljšava imunitet i smanjuje hronične upale povezane sa skoro svakom bolešću.

„Sa pažljivim unosom cimeta, hepatotoksični rizici su uglavnom minimalni“, dodala je ona.

Osim pojedinačnih začina, stručnjaci preporučuju sinergijske pristupe.

„Uparivanje biopojačivača crnog bibera sa antiinflamatornom kurkumom koja jača imunitet i cimetom za borbu protiv dijabetesa nudi prednosti sva tri začina u jednom snažnom udaru. Korijander se takođe dobro slaže sa njima, poboljšava probavu i nudi mnogobrojne antioksidanse“, podvlači dr Rohatgi.

Ona preporučuje da se fokusirate na raznovrsnost i umerenost kako biste bezbedno izvukli optimalne prednosti svakog začina.

„Korišćenje prirodnih lekovitih začina kroz inkluzivne kombinacije donosi najveće zdravstvene prednosti u odnosu na konzumaciju bilo kog začina pojedinačno.”

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram