JNA vojni kuvar: Recept za supu od goveđih kostiju koja vraća u život

Jača imunitet i oporavlja posle bolesti.

Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji isprobali su svi oni koji su u staroj državi služili vojni rok. Zanimljvo je da je taj bogat JNA kuvar namenjen i porodičnoj ishrani, te je prava riznica ukusnih jela. Među njima se izdvaja goveđa supa od kostiju. Ovo jelo tradicionalno prati glas da jača imunitet, a da je posebno dobro za oporavak posle bolesti.

Goveđa supa od kostiju

Sastojci (za 2.5 dl supe – za jednu osobu)

30-40 g goveđih kostiju

1 koncentrat za supu

2 glavice crnog luka

5 šargarepi

3 peršunva korena i list

2 celerova korena i list

mast ili ulje

1 dodatak jelima

malo crnog bibera

soli po ukusu

rezanci za supu

Priprema:

Kosti pretesterisati i rascepiti po dužini. U hladnu vodu staviti kosti, komade loja i delove mesa koji nisu pogodni za pripremanje glavnog jela i ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Posle dva sata kuvanja u supu dodati:

crni luk u ljusci, rasečen na dva ili tri dela i zapečen na šporetu

svežu šargarepu, očišćenu i po dužini isečenu, i to 4/5 od količine

peršunov i celerov koren, očišćen i po dužini isečen

biber u zrnu, i to 1/3 količine

Posle dodavanja povrća i bibera supu kuvati na tihoj vatri još najmanje sat i po, dva. Nakon toga isključiti šporet. Supu poprskati sa malo hladne vode i ostaviti da odstoji do 10 minuta.

Sa površine supe kutlačom skinuti masnoću u posudu u koju će se cediti supa. Zatim je procediti i ponovo staviti da provri. Po potrebi doliti tople vode tako da se dobije 2,5 dl supe po osobi.

Kuvano korenasto povrće iseći na kockice i vratiti u supu. Sa kostiju skinuti meso i povaditi srž, sve sitno iseckati i takođe vratiti u supu.

U međuvremenu ostatak sveže šargarepe izrendati i pržiti u masnoći dok ne dobije zlatnožutu boju, pa dodati u provrelu supu.

Potom dodati i koncentrat za supu, dodatak jelima, rezanca i so. Sve zajedno kuvati dok se rezanci ne skuvaju.

Na kraju dodati sitno seckani peršunov list, samleveni biber, po potrebi dosoliti, pa isključiti šporet.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram