Jelo od bajatog hleba koje Amerikanci jedu samo u posebnim prilikama

Foto:Shutterstock

Stuffing je jestiva mešavina sastavljena od starog hleba i začina kojim se obično puni unutrašnjost živinskog mesa. Amerikanci je pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.

Tradicionalna večera za Dan zahvalnosti koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrtog četvrtka u mesecu novembru obično uključuje pečenu ćurku, umak od brusnica, pitu od bundeve – i takozvani stuffing.

Foto:Shutterstock

Amerikanci suffing pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.

Stuffing će imati najbolji ukus ako koristite hleb star dan ili dva koji je suv. Ako nemate na raspolaganju stari hleb možete ga staviti u rernu i kratko ispeći pre nego što ga pomešate s drugim sastojcima i završite u rerni.

Savršeni stuffing je hrskav spolja, a mekan i sočan iznutra. Ovo savršenstvo teksture i ukusa može se postići ako pratite recept sajta Pun kufer, u nastavku.

Sastojci:

900 g hleba s korom

650 ml pilećeg bujona

375 ml punomasnog mleka

6 kašika putera

3-4 čena belog luka

2 jaja

2 praziluka

2 kašike svežeg začinskog bilja (ruzmarin, žalfija, timijan)

1 luk

so i biber

prstohvat čili pahuljica

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 Celzijevih stepeni.

Isecite hleb na kocke veličine oko tri centimetara. Rasporedite ih na pleh za pečenje i ispecite u rerni u trajanju od oko 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi i dobiju zlatno-smeđu boju.

U većem teflonu rastopite tri kašike putera. Na zagrejanom puteru izdinstajte luk i praziluk isečen na trakice. Dinstajte povrće dok ne omekša – otprilike oko sedam minuta.

U velikoj činiji pomešajte jaja, pileći bujon, punomasno mleko, začinsko bilje i čili pahuljice. Dobro posolite i poparite tečnost.

Namastite vatrostalnu posudu, u nju stavite hrskavi hleb i dinstano povrće. Prelijte sve zajedno s tečnošću na bazi pilećeg bujona i jaja. Dobro promešajte.

Na vrh posude stavite preostale tri kašike putera i prekrijte je aluminijskom folijom.

Stavite hleb u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite 20 minuta. Zatim uklonite aluminijsku foliju i pecite još 25 do 30 minuta dok hleb ne postane zlatno-smeđ i hrskav.

Poslužite odmah. Prijatno!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram