Jeftino povrće koje sada treba jesti što više: Sprečava taloženje masti i jača kosti

Foto:shutterstock

Vitamin B1 koji sadrži u priličnoj količini sprečava debljanje i akumulaciju masti.

O mladom luku se ne govori i ne piše mnogo. Mladi luk je jedna od najjeftinijih vrsta povrća iako je po svom nutritivnom sastavu i dobrobitima za zdravlje superhrana.

Luk sam po sebi ima čudesne dobrobiti za zdravlje, a mladi luk ima sve to isto, ali u mnogo većoj koncentraciji! Kad čujete koje sve dobrobiti za zdravlje nosi ovo skromno prolećno povrće, biće vam jasno da ne dobija ni izbliza onoliko pažnje koliko zaslužuje.

Mladi luk (Allium ursinum L.) jednogodišnja je biljka iz porodice Allium kojoj pripadaju i beli luk, crveni luk, praziluk i vlašac. Nema zadebljalu lukovicu i ima nešto blaži ukus od većine vrsta luka.

Poput većine povrća i voća, sastoji se većinom od vode. Šoljica mladog luka ima samo 32 kalorije, masti samo u tragovima i nula holesterola. Ima i manje šećera i ugljenih hidrata od povrća poput šargarepe, krompira ili kukuruza. No, mladi luk obiluje tvarima koje pomažu u kontroli i lečenju niza bolesti i poremećaja, a tradicionalno se koristio za lečenje glavobolje, prehlade, boli u stomaku kao i srčanih bolesti.

Bogat je i flavonoidima, sumpornim tvarima i antioksidansima koji imaju pozitivan učinak na zdravlje. Mladi luk je odličan izvor vitamina C, vitamina B, poput vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin). Sadrži dvostruko veću količinu vitamina K od dnevno preporučene u samo jednoj šoljici, a izvor je i drugih vitamina i minerala, poput kalcijuma i kalijuma.

Foto: : Tim MacPherson / ImageSource / Profimedia

Mladi luk je naročito poželjna namirnica za one koji pokušavaju da smršaju. Vitamin B1 koji sadrži u priličnoj količini sprečava debljanje i akumulaciju masti. A istraživanja su pokazala da sadrži i feruličnu kiselinu i kvercetin, tvari koje takođe sprečavaju nakupljanje masti u telu pa redovnom konzumacijom mladog luka dolazi do toga da se masnoće u većoj meri koriste kao izvor energije, a manje se talože.

Osim toga, mladi luk smanjuje osećaj gladi zahvaljujući velikoj količini vlakana koja pružaju dugotrajan osećaj sitosti i održavaju nivo holesterola na normalnim vrednostima te ima zanemariv broj kalorija.

Mladi luk obiluje vitaminom K koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali je važan i stoga što sprečava stvrdnjavanje krvnih žila tako što onemogućuje stvaranje naslaga kalcijuma. A uz to je i pravi koncentrat vitamina C za koji je dokazano da pomaže u jačanju imuniteta i prevenciji infekcija, piše Gloria.

Osim toga, istraživanje objavljeno u časopisu Food Chemistry otkrilo je u mladom luku specifičnu tvar koja povećava proizvodnju antitela za borbu protiv gripa. Istraživanja su inače pokazala i da ekstrakt mladog luka može značajno sniziti nekoliko rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti, poput nivoa ukupnog holesterola, triglicerida i LDL holesterola, a time se smanjuje i rizik za razvoj srčanih bolesti.

Mladi luk je dobar i za zdravlje kostiju i to opet zahvaljujući vitaminu K koji povećava proizvodnju proteina potrebnih za povećanje gustoće kostiju.

S obzirom na visok udeo vitamina K, koji deluje suprotno od lekova protiv zgrušavanja krvi, osobe koje uzimaju takve lekove, trebale bi se posavetovati s lekarom da provere je li i u kojoj količini konzumacija mladog luka za njih sigurna.

***

BONUS VIDEO: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram