
Najjednostavniji recept.
Česnica je obredni hleb koji se mesi ujutro na Božić, kad prvo zvono zazvoni u crkvi. U nju su stavljani novčić i znamenja za razne vrste delatnosti i poslova, pa se po delu i znamenju koji nekome pripadne sudilo kakve će sreće biti ili u čemu će imati uspeha.
Ovo je recept za Božićnu česnicu:
Sastojci:
-pola litre vode
-pola kilograma brašna
-pola kockice kvasca rastopljenog u malo mlake vode
-šećer „na vrh“ kašičice
-malo soli i ulja
i novčić naravno!

Priprema:
Svi sastojci se dobro zamese, a voda se dodaje po potrebi.Testo se ostavi da naraste, a kasnije se ispeče u okruglom plehu na 180 stepeni Celzijusovih – oko 40 minuta. Pre nego što se stavi u rernu, možete čačkalicom iscrtati šare po testu ili od još testa napraviti prigodne oblike.
Kako bi proverili da li je česnica gotova, zabodite viljušku ili nož u sredinu, ako na njima nema testa – gotova je!
Gornja površina česnice ukrašavana je reljefnim ukrasima od testa, a po sredini kolača obavezno su bile dve reljefne trake testa postavljene u vidu krsta. Na mestu gde se trake ukrštaju postavlja se krug uvijenog testa pod nazivom „ruža“ u koju se zabada struk bosiljka ili tri vlati pšenice vezane crvenom vunom ili pamučnim crvenim koncem.
***
Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke