Jedini originalni recept za Božićnu česnicu

.Foto:shutterstock

Najjednostavniji recept.

Česnica je obredni hleb koji se mesi ujutro na Božić, kad prvo zvono zazvoni u crkvi. U nju su stavljani novčić i znamenja za razne vrste delatnosti i poslova, pa se po delu i znamenju koji nekome pripadne sudilo kakve će sreće biti ili u čemu će imati uspeha.

Ovo je recept za Božićnu česnicu:

Sastojci:

-pola litre vode

-pola kilograma brašna

-pola kockice kvasca rastopljenog u malo mlake vode

-šećer „na vrh“ kašičice

-malo soli i ulja

i novčić naravno!

Česnica Foto:Vladislav Mitić

Priprema:

Svi sastojci se dobro zamese, a voda se dodaje po potrebi.Testo se ostavi da naraste, a kasnije se ispeče u okruglom plehu na 180 stepeni Celzijusovih – oko 40 minuta. Pre nego što se stavi u rernu, možete čačkalicom iscrtati šare po testu ili od još testa napraviti prigodne oblike.

Kako bi proverili da li je česnica gotova, zabodite viljušku ili nož u sredinu, ako na njima nema testa – gotova je!

Gornja površina česnice ukrašavana je reljefnim ukrasima od testa, a po sredini kolača obavezno su bile dve reljefne trake testa postavljene u vidu krsta. Na mestu gde se trake ukrštaju postavlja se krug uvijenog testa pod nazivom „ruža“ u koju se zabada struk bosiljka ili tri vlati pšenice vezane crvenom vunom ili pamučnim crvenim koncem.

***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke