Jedan blizanac jeo meso, drugi vegansku hranu – razlike zapanjuju

blizanci meso
Foto: D O'Neill/SHM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pogledajte rezultat.

Jednojajčani blizanci Hugo i Ros Tarner odlučili su da izvedu jedan eksperiment – da se neko vreme hrane sasvim različito, pa da vide šta će da se dogodi. Hugo je 12 sedmica jeo samo vegansku hranu, dok se Ros držao ishrane bogate mesom, a sve vreme ih je pratio tim naučnika.

Foto: Nick Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tokom ovog ogleda naučnici s londonskog King’s koledža su braći merili promenu u težini, merili su im i nivo holesterola u krvi, kao i mišićnu masu.

(fotografija je s početka eksperimenta)

Obojica su za to vreme trenirali u teretani pet do šest puta nedeljno, a pazili su i kad su pripremali obroke – tako da unose skoro isto kalorija. Na kraju eksperimenta njihovo fizičko stanje se bitno razlikovalo u odnosu na ono s početka.

Pre nego što je izbacio meso iz ishrane, Hugo je imao 83,9 kilograma i 13 odsto masnoće u telu. Na kraju eksperimenta imao je 82,1 kilogram, masnoća se smanjila na 12 odsto, a pao mu je i nivo holesterola. On je ispričao da je imao više energije nego pre.

„Bio sam mnogo bolje mentalno fokusiran dok sam bio na veganskoj dijeti. Nisam osećao onaj uobičajeni popodnevni pad energije“, rekao je i dodao da je tako jer je promenio užinu – umesto da između obroka gricka keks i čips kao inače, on je jeo voće i orašaste plodove.

Ros je eksperiment počeo s težinom od 79,4 kilograma i 13 odsto masnoće. Tokom eksperimenta dobio je 4,5 kilograma mišićne mase i 1,8 kilograma masnog tkiva. Na kraju je imao 85,7 kilograma, a masnoća se digla na 15 odsto. Nivo holesterola mu je ostao isti.

Za razliku od drugih sličnih eksperimenata, ovaj nije trajao dugo, pa su blizanci istakli kako bi voleli da ga ponovo urade i da su spremni na izazov od šest meseci ili čak godinu dana kako bi rezultati bili još precizniji.

BONUS VIDEO: Koje to greške pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram