Jaja u prodavnicama više neće biti u frižiderima

Foto:EPA/ALEX HOFFORD

Trgovinski lanci u Srbiji prema novim propisima neće više morati da jaja drže u rashladnim vitrinama, već će ih verovatno držati na sobnoj temperaturi, pored brašna i šećera.

I dok se na društvenim mrežama već diže frka zbog toga, stručnjaci za Večernje novosti tvrde da nema razloga za brigu, pošto toj namirnici najviše prija temperatura iznad pet stepeni, kao i da su pojedini maloprodajni lanci već počeli sa primenom novih propisa.

Zoran Rašić iz Veterinarskog specijalističkog instituta „Jagodina“ navodi da trgovci ne prave velike zalihe jaja, već rade nabavku prema potražnji, zbog čega je rizik od higijenske neispravnosti sveden na minimum. Dodaje i da je Pravilnik o kvalitetu jaja potpuno usklađen sa evropskim direktivama.

„Kada kupimo jaja koja su u prodavnici bila van frižidera, kod kuće ih možemo čuvati u njemu ili u ostavi. Ali, ako su stajala u frižideru u marketu, moraju da se čuvaju na isti način da se ne bi prekinuo hladni lanac. Veoma je važan rok trajanja ove namirnice, koji teče 28 dana od trenutka proizvodnje“, navodi Rašić.

Načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović kaže da pravilnik koji je u primeni od ove godine propisao da taj proizvod može da se drži na nižoj temperaturi od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata, ili u maloprodajnim objektima u periodu kraćem od 72 sata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram