Jeste li probali tanghulu? Reč je o kineskoj uličnoj hrani koja uključuje komade voća nabodene na drvene štapiće, oko kojih je providan tanak sloj stvrdnutog šećera.
Zahvaljujući društvenim mrežama, a posebno TikToku, recept za tanghulu je postao veoma popularan u poslednja dva meseca.
Recepti za brzu pripremu ove poslastice dele se svuda – u mikrotalasnoj pećnici i na šporetu.
Budite oprezni sa šećerom
Pazite kada i ako ih probate, kako ne biste polomili zube. Da biste istinski uživali u tanghuluu, važno je pravilno istopiti šećer.
Kada zagrizete, šećer treba da pukne, ostavljajući sočno voće u ustima. Ako se šećer ne termički obrađuje dovoljno dugo, postaće pretvrd i time ugroziti zdravlje vaših zuba.
Savršeni tanghalu treba da bude hrskav spolja, a mekan i kiselkast iznutra. Zato se na štapiće najčešće lepe oguljene jagode, grožđe i slično voće.
Predlažemo da iskoristite sezonu jagoda i probate verziju tanghalua sa ovim ukusnim bobicama.
Sastojci:
200 g belog šećera
125 ml vode
7-10 jagoda
Priprema:
Operite jagode, uklonite im zelene peteljke i potpuno ih osušite. Nanesite jagode na drvene ražnjiće i ostavite sa strane. Izuzetno je važno da uklonite višak vlage sa površine voća – ako je voće vlažno, rastopljeni šećer se neće pravilno zalepiti za njega.
Pokrijte plitki pleh papirom za pečenje i ostavite sa strane.
Pomešajte šećer i vodu u šerpi i zagrejte smešu dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Koristite kuhinjski termometar da proverite temperaturu smeše. Otopljeni šećer treba da bude između 150 i 155 stepeni Celzijusa i lepe zlatne boje kada je spreman za dalju upotrebu.
Kada se šećer dobro rastopi – nagnite šerpu na jednu stranu, a pripremljeni štapić voća uronite u smesu sa svih strana.
Stavite štapiće na papir za pečenje i ostavite da se šećerni premaz stvrdne.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo pripremljeno voće.
U tanghulu jagodama je najbolje uživati odmah – ako ih ostavite da sede predugo, vlaga iz voća će omekšati šećernu prevlaku, prenosi Punkufer.rs.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: