Izbacivanje glutena može umanjiti bolove tokom ciklusa

Dženifer Garner,
Dženifer Garner, Foto: Stefan / Backgrid USA / Profimedia

Prema nekim podacima, više od 80 posto žena oseća bol tokom menstruacije, a skoro 20 posto tvrdi kako je bol toliko jak da utiče na njihov svakodnevni život.

Nekim ženama s bolnim ciklusima  pomaže izbacivanje glutena iz prehrane. Pojedini istraživači već su primetili vezu između glutena, pšenice i upale pa bi to mogao biti razlog zašto promena ishrane djeluje, ali još je uvek malo naučnih dokaza koji upućuju na to da na bol tokom menstruacije utiče pšenica ili gluten u ishrani, prenosi Živim.hr.

Ograničavanje određene vrste namirnica

Prema nekim podacima, više od 80 posto žena oseća bol tokom menstruacije, a skoro 20 posto izjavljuje kako je bol toliko jaka da utiče na njihov svakodnevni život. Poznato je, međutim, da protivupalna ishrana može smanjiti menstrualnu bol i gubitak krvi. Zato treba izbegavati prerađenu hranu, kofein, alkohol i crveno meso. Bezglutenska ishrana, kažu naučnici, možda neće pomoći svima niti se generalno preporučuje jer ograničavanje određene vrste namirnica može imati druge neočekivane posledice na zdravlje.

‘Videli smo povezanost između ishrane i menstrualnih bolova. Jedno je istraživanje pokazalo da su ishrana s malo masnoća i veganska ishrana smanjile menstrualnu bol, ali to je bila mala studija, tako da ne možemo doneti čvrste zaključke – rekla je dr Poli Koen, specijalista za žensko zdravlje, dodajući da je problem sa studijama ishrane u tome što je vrlo teško kontrolisati druge činioce te ih je zato malo.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram