Mučna priča balerine: Naterali su me na liposukciju butina

Foto: Avalon / Avalon / Profimedia

Džordžina Pazkoguin, koja je bila zvezda baleta u Njujorku, objavila je memoare u kojima otkriva sve užase koje je trpela tokom školovanja i karijere. Doživela je seksualno zlostavljanje, a takođe je razvila i poremećaj u ishrani. Uspela je da prebrodi najgori period života i sada razotkriva koliko je svet baleta toksičan.

Balet asocira na lepotu, glamur i eleganciju – međutim njujorška balerina otkrila je mračnu istinu života vrhunske plesačice.

Džordžina Pazkoguin pridružila se Školi američkog baleta u jesen 2001. godine. Do svoje 29. godine, Džordžina je bila solistkinja u grupi, koju je u to vreme vodio Piter Martins. On se 2018. povukao zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i fizičko i verbalno zlostavljanje, što žestoko poriče.

Kroz šta je sve prošla, opisala je u svojoj autobiografiji.

Surovo školovanje

Već sa 14 godina, dobila je stipendiju prestižne škole. Odmah je primetila kako balerine malo jedu, prisećajući se da su tinejdžerke kašikom dodavale malo jogurta u svoje činije, zatim voće i „prstohvat granole“.

Jedan od njenih prvih treninga bio je sa pokojnom Antoninom Tumkovski, legendarnom učiteljicom čijih su se časova mlade balerine plašile zbog njenih nemilosrdnih metoda.

„Govorili su da se plesačici u njenom razredu moglo dogoditi gotovo sve. Mogla bi da se onesvestiš, da povraćaš, da se pomokriš, ili samo da umreš od iscrpljenosti“, piše Džordžina.

Tvrdila je da su se balerine bacale na pod, pretvarajući se da su pale, samo da bi svojim kolegama pružile predah tokom časa. Kada je njen prvi čas konačno završio, kaže da je olakšanje u sobi bilo osetno, a dezorijentisane plesačice su se spoticale po sobi, neke u suzama jer je vežba bila jako bolna.

Foto: Abrams/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uvek „previše debela“

Ubrzo nakon što je dobila posao, njena posvećenost bila je dovedena u pitanje kada je odlučila da uzme jedan slobodan dan za svadbu svog brata, koja se desila dan pre nego što je poslat u Irak da se bori.

U januaru 2002. Džordžina je imala pregled na kom su joj rekli da mora da smrša na butinama. Dok je pokušavala da smrša, Džordžina je posetila nutricionistu koji ju je izmerio, pre nego što joj je rekao da će morati da oslabi još pet kilograma.

Stavio ju je na dijetu od samo 720 kalorija dnevno i dao joj suplemente za mršavljenje. Otprilike u isto vreme, Džordžina je počela da boluje od bulimije. Uprkos tome što je postala „veoma, veoma mršava“, niko nije komentarisao njenu težinu osim njene majke.

Pazkoguin je potajno radila liposukciju i uklonila je „dva litra masti“ sa butina. To je platila preko 9.000 dolara.

„To nije nešto čime se sada ponosim. Od mene su tražili da učinim nešto apsurdno, pa je jedino što je imalo smisla bilo apsurdno rešenje“, rekla je.

Šale o silovanju

Na godišnjem putovanju baleta u Saratogu, direktor repertoara Žan-Pjer Frohlih rekao da je „neverovatno što više žena ovih dana ne siluju“ zbog kratkih suknji i haljina koje nose.

Na svoj 18. rođendan, Džordžina da je bila seksualno zlostavljana u liftu kada ju je stariji muški plesač naglo poljubio bez razloga i upozorenja, nakon što je započela razgovor sa njim.

Tvrdi je da je glavni plesač Amar Ramasar proveo godine pozdravljajući je neprimerenim komentarima i dodirujući joj bradavice. On je žestoko demantovao ove navode.

Od nje je zatraženo da zameni drugu plesačicu – ali je na probi slomila zglob. Uprkos bolovima, stariji član baleta zamolio ju je da se „pribere“ rekavši joj da bi predstava mogla da joj „napravi karijeru“, ali je ona to odbila.

Kasnije je počela da igra na Brodveju, ali je mučne uspomene i dalje proganjaju. Ipak, balet i dalje voli.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram