Italijanska hrana koju kuvari nikad ne naručuju u restoranima

Foto: Raffaele Mariotti / The Picture Pantry / Profimedia

Kuvari imaju svoje tajne.

Kada pomislite na italijansku hranu, šta vam prvo padne na pamet? Da li je to sveže napravljena testenina ili pica? Dok italijanski restoran možete pronaći skoro svuda, autentičnost hrane može biti retkost.

Italijanski restorani pune svoj meni naizgled ukusnim jelima zbog kojih ćete poželeti da naručite sve na listi. Ali ono što ne vidite je druga strana medalje – od načina na koji se jelo pravi do cene, profesionalni kuvari znaju šta je vredno isprobati sa menija – a šta treba preskočiti.

Piletina s parmezanom

„Uprkos tome što mnogi ljudi traže piletinu s parmezanom u mom restoranu, postoji mnogo autentičnija, kreativnija i suštinski italijanska jela koja želim da pripremim“, kaže kuvar Majkl DeLoun, vlasnik Nunzio’s restorana.

Na primer, DeLone uživa da pravi konvencionalnija jela u svom restoranu, kao što su je piletina milanese. U ovim pilećim obrocima koriste se tanko izlupani i prženi kotleti, za koje DeLone kaže da su podjednako ukusni, ali su „mnogo autentičniji i zanimljiviji“.

Karbonara s graškom

Nagrađivani kuvar Dejvid Kiršner, tvorac luksuzne privatne restoranske kompanije, ima trik kako da budete sigurni da ćete dobiti jelo od testenine dobrog kvaliteta.

„Kad god se karbonara služi sa graškom, obično je to znak da klasičnu rimsku karbonaru ne kuvaju onako kako bi trebalo“, objašnjava on.

„Nikakva krema ili grašak uopšte ne bi trebalo da bude u blizini jela. Samo žumance i rendani sir čine ovo jelo savršenom kremastom testeninom kakva bi trebalo da bude.“

Alfredo testenine

Koliko god kombinacija sira, pavlake i testenine zvučala kao savršena hrana na tanjiru, Alfredo je nešto što kuvari preskaču jer kvalitet nije vredan cene.

„Alfredo je takođe nešto što obično izbegavam“, kaže kuvar Kiršner.

„Cena koja se za ovo obično naplaćuje je bezobrazna znajući da je to jednostavno pvalaka sa rendanim sirom i puterom. Onda većina mesta na to baca malo piletine sa roštilja koja je obično tako tanka da u njoj nema vlage kada se kuva. Devet od 10 puta, to je razočaravajuće jelo koje se zgusne dok pojedete polovinu.“

***

BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram