Istraživanje: Pomorandže održavaju mozak mladim

Fitnes i ishrana 10. avg 202108:27 > 08:28
pomorandže
Pomorandže; Foto: ROBERT BROOK / Sciencephoto / Profimedia

Nedavno istraživanje fokusiralo se na dejstvo pomorandže za koju se pokazalo da održava mozak mladim.

Budući da su prethodne studije otkrile da flavonoidi, velika grupa prirodnih jedinjenja iz biljaka, deluju poput moćnih antioksidansa i usporavaju ili sprečavaju mentalno propadanje, naučnici sa Harvarda odlučili su da ispitaju vezu između dugotrajnog konzumiranja flavonoida i zdravlja mozga, piše Eat This Not That.

Stručnjaci su analizirali podatke 49.493 žena prosečne starosti 48 godina i 27,842 muškaraca prosečne starosti 51 godinu, koje su skupljali čak 20 godina. Za vreme istraživanja učesnici su ispunjavali upitnike o ishrani i procenjivali sposobnosti pamćenja.

Otkrili su da, i uz neke druge zdravstvene rizike, kao što su godine starosti ili unos kalorija, odrasli koji su jeli hranu najbogatiju flavonoidima, pokazali su najmanji pad kognitivnih sposobnosti od 20 odsto. Oni su unosili oko 600 miligrama flavonoida dnevno, a za poređenja radi oko 100 grama jagoda ima oko 180 miligrama flavonoida.

Potom su podelili i flavonoide u nekoliko grupa. Otkrili su da je hrana koja sadrži flavone, a to je narančasto povrće, žuto voće i povrće, povezana sa 38 odsto manjim rizikom od propadanja kognitivnih funkcija, dok hrana bogata antocijanosidima, crvena, ljubičasta i plava hrana poput raznih bobica, smanjuje rizik za 24 odsto.

Zato stručnjaci preporučuju uvođenje naranči u svakodnevnu prehranu, a isto možete i sa šumskim voćem i bobicama.

Starije odrasle osobe koje su svakodnevno počele da jedu bobice za tri meseca, imale su na testovima bolje rezultate.

***
Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram