Istina o doručku: Nutricionistkinje iz Srbije stavile tačku na sve rasprave – evo šta treba da jedete ujutro

Foto:Shutterstock/Privatna arhiva

Ako ste imali dilemu, više nećete.

Poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu jer nam pruža potrebne hranljive materije i daje energiju i snagu za sve svakodnevne aktivnosti. Međutim, koje namirnice je najbolje unositi u organizam za doručak? Šta je najzdravije jesti ujutru? Odgovor na ova pitanja, potražili smo od srpskih nutricionistkinja.

Nutricionstkinja Milka Raičević rekla nam je da je najvažnije da ujutru ne budete gladni.

Prema njenim rečima, dan treba započeti vodom koja ubrzava metabolizam i čisti organizam.

„U vodu možete da dodate limun ili đumbir, možete piti i čaj, pa čak i zeleni čaj“, kaže naša sagovornica i naglašava da se voda nikada ne pije tokom jela, već isključivo sat vremena ili pre ili posle jela.

Voda, čaša vode, žena, devojka, hidriraje, hidratacija
Foto: Shutterstock

Kako dr Milka Raičević navodi, nakon toga, sledi doručak.

„Doručak treba da se sastoji od integralne kifle ili integralnih skuvanih žitarica (ječam, proso, heljda).

Uz skuvani musli uvek ide dodatak od voća, ukoliko treba da se podiže imunitet, to su crvene namirnice, kao što je bobičasto voće, a ukoliko treba raditi na unosu onda treba jesti bademe, orahe i lešnike“, savetuje ona i dodaje da ne treba jesti šaku oraha već tri oraha.

Elina Manninen / Panthermedia / Profimedia

Kako dalje navodi, musli možete jesti u kombinaciji sa džemom, pod uslovom da je džem spremljen, a ne s dodatkom šećera.

„Musli možete jesti i samostalno, uz dodatak meda sa biljnim mlekom“, savetuje ona.

S obzirom na to da je vreme posta, dr Milka Raičević kaže da bi bilo dobro koristiti ovseno mleko koje je najsličnije majčinom mleku.

„Ovas je taj koji je neutralan i treba da bude zastupljen u ishrani“, savetuje ona.

Dr Milka Raičević savetuje da integralnu kiflu mažemo sa svim zdravim namazima.

„Ako postite predlažem humus i tune, ako pravite paštete onda bi najbolje bilo da to bude riba Tolstolobik. A ako ne postite možete jesti jaja, pršutu, proju, gibanicu, cezar salatu“, kaže naša sagovornica.

ALP AKSOY / Alamy / Alamy / Profimedia

Teodora Marinković diplomirana nutricionistkinja i sertfikovana dečja nutricionistkinja gostujući u epizodi podkasta Mamazjanija o ishrani dece iznela da je najzdravije jesti upravo ono što se na našim prostorima jede vekovima i da nema potrebe „filozofirati i izmišljati toplu vodu“ kad biramo šta će se naći na našem tanjiru.

Irina Kryvasheina / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona tako za doručak preporučuje domaću proju, palentu sa mlečnim proizvodima, cele žitarice sa sezonskim voćem, jaja i sir, domaći hleb…

Pozvali smo i nutricionistkinju Branku Mirković koja nam je rekla da prvi obrok u danu treba birati u zavisnosti od uzrasta.

„Deca u razvoju treba da jedu doručak koji se sastoji od ugljenih hidrata, proteina i mlečnih proizvoda, kao što su kajgana i jogurt ili omleti sa sirom, povrćem. Deci posle   četvrtog razreda su potrebni mlečni prizvodi, jaja, a može da se kombinuje i sardina od tunjevine“, kaže dr Branka i dodaje da malo starijoj deci treba više hrane.

„Možemo uvesti i suhomesnate proizvode i neko povrće“, savetuje ona.

kajgana
Kajgana; Foto: Profimedia.rs

Za srednju populaciju dr Branka kaže da treba napraviti podelu na muškarce i žene, s tim da žene jedu u manjoj količini.

„Preporučuje se da ne moramo jesti rano ujutru, već kad osetimo glad. Možete na posao poneti neki sendvič uz dodatak jogurta ili kiselog mleka“, savetuje nutricionistkinja.

Prema njenim rečima,  za doručak možete jesti pitu sa prazilukom, pečurkama, ali ističe da je najbolje obrok napraviti kod kuće, te da ne kupujete u pekarama.

„Za doručak je dobro jesti i prženice ili kačamak“, kaže ona i naglašava da je sve navedeno zdravo jer je reč o kontrolisanom unosu masnoće i svih namirnica od kojih se sastoji doručak.

Afis / Digifoodstock / Profimedia

„Naravno, možemo da izbalansiramo da imamo i ugljene hidrate i proteine“, zaključuje ona.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram