Jesenje namirnice uz koje ćeš ojačati imunitet

imunitet
Foto. istetiana / Alamy / Alamy / Profimedia

Raznovrsnost u ishrani je ključ dobrog zdravlja, ali je i konzumiranje onog voća i povrća koje svako godišnje doba sa sobom nudi neizmerno važno za zdrav imunitet. Zato bi određene jesenje namirnice trebalo da se nađu u vašoj ishrani.

Slatki krompir

U pitnju je povrće puno beta-karotena i vitamina A. Ovaj vitamin štiti telo od slobodnih radikala, a u kori slatkog krompira nalazi se magnezijum, te ga nemojte ljuštiti, pišu na sajtu City Magazine.

Crvena paprika

Ova paprika poznata je po tome što sadrži veliki procenat vitamina C, čak veći i od nekih citrusa. Pored toga, zbog beta-karotena dobra je za zdravlje očiju i kože.

Bundeva

Kao moćni antioksidans bundeva pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog sistema, stabilizaciji krvnog pritiska, smanjenju holesterola i jačanju kostiju. A semenke bundeve obiluju proteinima.

Cvekla

Pošto cvekla ima amino-kiseline, smanjuje upalne procese i holesterol. Odlična je za bubrege i jetru, kao i za adekvatnu krvnu sliku.

Karfiol

Verovali ili ne, karfiol je najbolje jesti sirov kako bi se iskoristilo što više vitamina C. Solidan je izvor i važnog vitamina B, a zbog količine vlakana u sebi pomaže pri varenju.

Brokoli

Radi se o jednoj od najzdravijih povrćki generalno. Brokoli obiluje antioksidansima, mineralima, kao i vitaminima A, C i E. Da biste iskoristili njegov maksimum, što kraće ga termički obradite.

Spanać

Zbog folne kiseline spanać obnavlja ćelije, te ga sa pravom mnogi nazivaju superhranom. Najbolji je kad se konzumira sirov, pa ga dodajte u salate i zdrave varijante sendviča.

Blitva

Zbog značajne nutritivne vrednosti, a malo kalorija, blitva bi trebalo češće da bude prisutna u ishrani. Ima antiinflamatorno dejstvo i smanjuje loš holesterol, naročito ako se kratko obari.

Kelj

Svoju popularnost kelj je zadobio potpuno zasluženo. Vitamini A, B, C, K, ali i kalcijum i cink nalaze se u njegovim tamnim listovima. Efektivan je u prevenciji raka i dobar je za zdravo varenje.

Prokelj

Ovo povrće nalik minijaturnom kupusu poznato je po visokom sadržaju gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. U njemu se nalazi amino-kiselina triptofan, a ona je zadužena za hormon sreće – serotonin.

Beli luk

Ne kaže se džabe da je beli luk prirodni antibiotik. On generalno jača i štiti imunosistem, smanjuje krvni pritisak i upale, obiluje antioksidansima i čini da sva hrana bude daleko ukusnija.

Praziluk

Istina je da praziluk podseća na džinovski mladi luk, a zbog toga što ima dosta vitamina K, čini da kosti budu očuvane. Dobar je za srce, a pomaže i u gubitku prekomerne telesne težine.

Nar

Još su stari Egipćani bili upućeni u to koliko je ova magična voćka dragocena. Ona pomaže telu da se izbori sa virusima, dobrim delom zbog značajne količine antioksidanasa i vitamina.

Smokve

Sveže smokve bolje su od sušenih jer sadrže manje šećera. Odličan su izvor kalijum, vlakana, kalcijuma, magnezijuma i vitamina C. Zbog probiotičkog dejstva dobre su za varenje.

Kruške

Bore se protiv slobodnih radikala, u dobroj meri zbog vitamina C i K. Njihovo antiinflamatorno dejstvo i poboljšanje u funkciji digestivnog trakta čine da kruške pomažu u detoksikaciji organizma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA