Žene otkrivaju šta obavezno pitaju muškarce na prvom dejtu

dejt
Dejt, Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Vođene brojnim savetima drugarica, psihologa, interneta, pa čak i serija - postoji podugačka lista obaveznih pitanja koje morati postaviti muškarcu na prvom dejtu. Koliko ima godina? Čime se bavi? Poštuje li svoju majku? Ili čak - da li je oženjen? To su samo neka od dejting pitanja 21. veka.

Gledajući Instagram, rijaliti i zapadnjačke serije, ali i listajući Tinder, vrlo lako možemo da stvorimo pogrešnu sliku o tome kako dejting zapravo izgleda u našoj zemlji. Zato smo pitali naše žene koja su to pitanja koja postavljaju na prvom sastanku.

„Realno kada shvatim da mi je neko fizički privlačan, prva stvar koju ispitam jeste da li je pametan. Ako nije, poy”, kaže Marija.

„Takođe, ako je nacionalista dobiće pozdrav i svađu uz to”, dobacila je Teodora

„Isto ako je homofob, mizogin, al’ to sve spada u šu**k od čoveka sve”, potvrdila je Ana.

Ženama je nekad važno i da ispitaju da li se muškarac pretvara i govori samo ono što misli da ona želi da čuje, ili je zapravo autentičan.

„Ja obavezno ispitujem stavove o položaju žena, kao i političke stavove. Ne mogu da budem sa nekim s kim ću da se raspravljam svaki dan, a te teme su mi vrlo značajne”, iskreno je odgovorila Milica.

S tim se složila i Jovana: „Sada smo već u godinama kada su politički stavovi vrlo važni i moraju da budu ispravni i da se saznaju odmah.”

Milena tu nedoumicu jednostavno preseče pitanjem: „Pitam ‘Da li podržavaš Vučića?’ Kada on kaže ‘ne’, onda možemo da nastavimo dalje.“

Posebno kada im se lik fizički i na prvu loptu dopadne, žele da znaju šta se sve tu krije.

„Poučena prethodnim iskustvima zanima me kakav život vodi trenutno, kako provodi slobodno vreme i da li ima neki hobi. Kakve su mu ambicije, ciljevi, itd. Ali uopšteno, iz priče se izvuče jel’ džabalebaroš ili ne. Ali ne mislim u novčanom smislu, u duhovnom”, objasnila je Jelena.

Dok Ljubica ima malo smeliji pristup: „Ako voli da žurka, šta se iza toga krije, zanima me od čega beži. Čisto da znam da li da bežim kao muva bez glave ili je malo nesnađen, kao i svi mi na kraju krajeva.”

Jednostavno, kome je porodica veliki deo života želeće i takvog muškarca pored sebe.

„Ne znam kako da objasnim to baš, ali ako nema dobar odnos i komunikaciju sa majkom ili sestrom, kako mogu da očekujem da može da razume moje potrebe i brige kao žene? Naravno, osim majka nije neki ozbiljan slučaj, ali zna se na šta mislim”, kaže Mia.

Ivana se potpuno složila i istakla: „Porodica na prvom mestu. Svaka porodica ima svoje probleme naravno, ali moraju imati dobar odnos. Uvek pitam i da li voli životinje, bez toga nema priče dalje”.

Anica je brzo dodala: „Iskreno, ako ga psi ne vole već sam ozbiljno sumnjičava.”

Kad smo kod porodice, koliki je značaj prijatelja?

„Što smo stariji sve se teže nekako održavaju prijateljstva, svesna sam. Ali ako nema drugare, ili bar jednog, tu nešto opasno ne valja” i „Ako na pitanje o društvu počne momentalno da ih pljuje – ili je ljubomoran ili jako dvoličan – nema mi između”, kažu naše sagovornice.

A, vrlo često se na dejtu ne radi ni o direktnom pitanju, nego o promatranju, pa čak i testiranju.

„Sve moje drugarice i ja to negde radimo, jer ćemo sigurno baciti usput neki komentar i onda sačekati trenutak da vidimo reakciju” i „Ako mu kažem da me baš smaraju feministkinje, samo se nešto žale i eto kako mene niko nije napao, a on crkne od smeha i potvrdi – pao je i momentalno sam otišla” – samo su neki od odgovora na ovu temu.

Dešava se i da vam se neko dopadne, i zaljubite se, a da imate potpuno različita interesovanja koja ipak sačinjavaju svakodnevicu. Naravno, muzika i mesto za izlazak nisu presudni – ukoliko drugoj strani to ne smeta.

„Isto je važno kakvu muziku sluša i na kakvim se mestima kreće, jer neću sigurno razmišljati da li će se ljutiti da odem na rejv ili ne. A, da se pravdam svaki put kad mi se izlazi, nemam snage…” – reče Dajana i odmahnu rukom.

„Ja iskreno ne volim fensi mesta za izlazak, i ako gotivi klabane, splavove i separee sa bocom vodke na stolu – I’m out. Tako da volim da pitam gde izlazi, jer prvenstveno želim da se dobro zabavljamo”, reči su jedne Maje.

S obzirom na to da žene vrlo često dele iskustva sa muškarcima sa svojim drugaricama, te nekad i sa poznanicama, jer eto tako zadesila se tema, ne vodimo se samo ličnim iskustvima. Nekada se svi alarmi upale upravo kada upoznamo nekog lika koji je sličan bivšem naše drugarice. Zato nas i zanima čime se vode i ostale druge žene.

„Pa definitivno prethodno iskustvo, ali ne samo sa muškarcima sa kojima sam se muvala, već ljudima generalno. Nekako srećeš i upoznaješ svakakve ljude u životu i usput počinješ da kapiraš veze između njihovih ponašanja, stavova i iskustava i šta od svega toga tebi odgovara na kraju”, kaže Ana.

S ovim bi se mnoge mogle složiti, a Tijana je dodala i da „neke stvari se nose i iz porodice, tako volim da znam da li su nam slični stavovi, ali i ne želim da napravim iste greške kao moja majka. Možda nije baš za prvi dejt, ali može se i tada nešto otkriti.”

Tu su i šaljiva pitanja poput: „Sa koliko si žena bio“ ili „Da li si nekad imao neku polnu bolest“. Kako nam je rekla Vanja ni ona nisu na odmet, i dodaje: „Kao smejemo se, a ja samo beležim informacije.”

„Ja volim i da ispitam o prošlim vezama, opušteno onako. Ali ako o svim bivšima govori da su užasne – bežim koliko me noge nose”, kaže ona.

Sara na to dodaje: „Ma prvo pitanje bi trebalo da bude: ‘Dobar dan, jesi li oženjen?’ jer kako više da znam s kim imam posla?”

Nakon svih ovih pitanja, zaključak je da ‘žene sve vole da znaju’ i na prvom dejtu. Od viška, u ovom slučaju, glava ne boli. Dobro, od viška znanja – od viška pitanja i može.

***

Bonus video: Fatamorgana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram