I san utiče na probleme s kilogramima

Fitnes i ishrana 06. dec 202016:37 > 16:38
Foto: - / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Najvažnije strategije za gubitak kilaže uvek će biti ishrana i fizička aktivnost, ali i kvalitetan san može da pomogne.

Brojne studije povezale su loš san s gojenjem – posebno s gomilanjem masnoća na stomaku. Na primer, u članku objavljenom u časopisu Environmental Health Perspectives primećeno je da je kraće spavanje povezano s gojaznošću, hipertenzijom i drugim metaboličkim poremećajima.

Studija, objavljena u časopisu Sleep, otkrila je značajne promene u telesnoj masti između onih koji spavaju tek nekoliko sati, onih koji spavaju prosečan broj sati i onih koji vole dugo da spavaju. Oni izvan srednjeg raspona od sedam do osam sati imali su puno veću verovatnoću da se ugoje, čak i ako su pojeli približno istu količinu kalorija i vežbali koliko i oni koji su spavali prosečan broj sati.

To se, prema dr Krisu Vinteru, neurologu, stručnjaku za spavanje i autoru knjige The Sleep Solution, događa iz nekoliko razloga.

Povećan apetit i glad

Kada se ne naspavate dovoljno, vaši se cirkadijalni ritmovi menjaju, što dovodi do prejedanja, kaže Winter.

Još gore, verovatnije ćete žudeti za visokokaloričnom hranom, posebno slanim ili slatkim zalogajima.

Viši nivo stresa

Jednostavno se osećate manje prilagodljivim kad imate probleme spavanja, kaže Vinter. Mogli biste brže da se iznervirate ili se osećate previše emotivno, ali i da budete bezvoljni. To može da dovede do porasta hormona stresa, kortizola, a hronično povišenje tog hormona povezano je s povećanom masnoćom na stomaku.

Više problema s hormonima

Pored problema s kortizolom, loš san negativno utiče i na leptin (hormon sitosti) i grelin (hormon gladi). Vinter kaže da oni regulišu signale gladi, zbog čega je izglednije prejedanje.

Pročitajte još:

Loše zdravlje creva

Vaš probavni sistem odgovoran je za mnogo više od prerade hrane. To je takođe središte vašeg imunog sistema i emocionalne regulacije. Čak i nekoliko noći lošeg sna može vas dovesti u rizik. Jedno istraživanje je pokazalo da su samo dve uzastopne noći prekratkog sna dovele do poremećaja u zdravlju creva kod učesnika studije.

Svi ti efekti su međusobno povezani, kaže Vinter. Na primjer, ako ste pod stresom, možda ćete jesti više nezdrave hrane, a to može dovesti do toga da se osećate tromo i zapravo povećati želju za nezdravim namirnicama umesto da je smanjite. To takođe može biti začarani krug: jedenje nezdrave hrane može sabotirati kvalitet vašeg spavanja, što dodatno smanjuje vaše šanse za gubitak kilograma, piše Eat This, Not That, a prenosi Index.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram