Humus u tri boje

Roze humus
Roze humus, Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Humus na arapskom jeziku znači leblebija, a pun naziv ovog namaza je „humus bi tahina” što znači leblebija sa pastom od susama. Ovo jelo ima odlična hranljiva i zdravstvena svojstva, a stiče sve veću popularnost i kod nas.

Postoji recept za klasičan humus, koji iako je ukusan, posle nekog vremena postaje pomalo dosadan. Zato smo za vas danas spremili tri recepta za tri humusa i to u tri različite boje.

Zlatni humus

Klasičan humus kada se spremi jeste pomalo žućkaste boje, ali mi dodajemo poseban sastojak koji ovom namazu daje zlatni efekat.

Zlatni humus
Zlatni humus, Foto: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebno vam je:

trećina šolje leblebija
tahini pasta
domaće suncokretovo ulje
sveže semenke suncokreta
himalajska so
kurkuma

Priprema: 

U šolju sa sirovim leblebijama sipajte vode i ostavite bar 4 sata da nabubre (idealno je preko noći). Kuvajte ih 10-15 minuta, dok skroz ne omekšaju i stavite u blender. Zatim dodajte kašičicu tahini paste i semenke suncokreta. Ubacite i dve kašičice ulja, soli po želji i sipajte vrh kašičice kurkume.

Dodajte vode po potrebi i sve zajedno izblendajte dok ne dobijete željenu teksturu.

Zeleni humus

Zeleni humus je idealno letnje rešenje tokom leta, baš zato što ima i mnogo zeleniša poput celera i peršuna.

Zeleni humus
Zeleni humus, Foto: Liudmyla Lysenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebno vam je:

trećina šolje leblebija
susam
konopljino ulje
sveže semenke bundeve
himalajska so
lišće peršuna i celera

Priprema: 

Priprema je slična kao i za zlatni humus. U šolju sa sirovim leblebijama sipajte vode i ostavite bar 4 sata da nabubre (idealno je preko noći). Kuvajte ih 10-15 minuta, dok skroz ne omekšaju i stavite u blender. U nedostatku tahini paste, ili ukoliko preferirate humus bez imalo konzervansa, može se koristiti i svež susam. Dve kašičice susama zapržite na tiganju, dok ne dobije zlatno-braonkastu boju i samo stavite preko leblebija u blenderu.

Zatim dodajte semenke bundeve i dve kašičice konopljinog ulja, soli po želji i zeleniša.  Ukoliko volite ljuto, zelena papričica nije na odmet.

Sipajte vode po potrebi i sve zajedno izblendajte dok ne dobijete željenu teksturu.

Roze humus

Neizostavan sastojak roze humusa je – cvekla. Ne samo da je zdrava i daje zanimljivu boju našem namazu, nego ima i poseban šmek.

Roze humus
Roze humus, Foto: Suzanne Itzko / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebno vam je:

trećina šolje leblebija
susam
maslinovo ulje
sveže semenke suncokreta
himalajska so
cvekla

Priprema: 

U šolju sa sirovim leblebijama sipajte vode i ostavite bar 4 sata da nabubre (idealno je preko noći). Kuvajte ih 10-15 minuta, dok skroz ne omekšaju i stavite u blender. Dve kašičice susama zapržite na tiganju, dok ne dobije zlatno-braonkastu boju i samo stavite preko leblebija u blenderu.

Zatim dodajte semenke bundeve i dve kašičice konopljinog ulja, soli po želji.

Jednu cveklu srednje veličine zapecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni desetak minuta.  Zatim cveklu ogulite, iseckajte i ubacite u blender.

S obzirom da je cvekla uglavnom slatkasta, poželjno je dodati malo više soli.

Dobijene namaze držite u teglicama ili bilo kojim drugim stajlenim posudicama u fružideru. Pošto u sebi ne sadrži konzervans – iskoristite ga u roku od tri dana. Ide odlično uz fitnes hleb i naseckani paradajz. A uveče, ukoliko naseckate šargarepu ili stabljike celera – spada u idealne noćne grickalice koje možete jesti bez griže savesti.

Bonus video: Moćna keleraba


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram