Hrana koju u Srbiji obožavamo preko zime dokazano smanjuje nivo stresa

Foto:shutterstock

Svet tek sada otkriva moć turšije!

Fermentisana hrana, kao što je kefir, kiseli kupus, sva ostala turšija i neki jogurti, u Srbiji je oduvek popularna, a u svetu je doživela porast u poslednjih nekoliko godina zbog povoljnog uticaja na zdravlje naših creva.

Sada je otkriveno da fermentisana hrana takođe može biti od koristi za mentalno zdravlje, u novoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža Kork u Irskoj.

Učesnici studije su vodili posebnu ishranu, koja je uključivala konzumaciju voća i povrća sa visokim sadržajem prebiotičkih vlakana, žitarica i mahunarki, kao i fermentisane hrane. Druga kontrolna grupa učesnika dobila je uputstva da se hrani prema standarnoj piramidi ishrane.

Studija je otkrila da su oni koji su pratili ishranu bogatu fermentisanim namirnicama u periodu od četiri nedelje iskusili smanjenje stresa – analizirane su značajne promene u nivou četrdeset hemikalija, dok su uočene i suptilne promene u mikrobnom sastavu creva.

Foto: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Pošto su naša creva i mozak stalno u međusobnoj komunikaciji, konzumiranje fermentisane hrane uz uravnoteženu i raznoliku ishranu bogatu vlaknima, voćem i povrćem, može pomoći u smanjenju negativnih osećanja.

Jednostavni dodaci vašoj ishrani kao što je jogurt za doručak ili dodavanje kiselog kupusa u salatu za ručak mogu biti sastavni deo održavanja zdravog uravnoteženog mikrobioma creva, što posledično znači i manje stresa.

Sve vrste fermentisane, probiotičke hrane imaju žive sojeve bakterija koje mogu da direktno povećaju populaciju „dobrih“ bakterija koje žive u našim crevima. Turšija je od pomoći i za ublažavanje dijareje izazvane infekcijom ili nakon ispijanja antibiotika.

***

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram