Hrana koju bi trebalo da izbegavate tokom ciklusa

Bela Hadid, večera
Bela Hadid, Foto: LUSG / Backgrid UK / Profimedia

Znamo da je već sama situacija kada vam je počela menstruacija dovoljno traumatična, i da najmanje što želite je da se suzdržavate se od određene hrane, činjenica je da određene namirnice i kombinacija istih, mogu učiniti da se osećamo puno, puno gore.

Čak šta više, ako se klonimo određene hrane, možemo ublažiti, čak i sprečiti neke od bolova. Otkrivamo nekoliko stvari koje bi trebalo smanjiti tokom ciklusa kako biste se osećali bolje i imali manje grčeva, piše Ljepota&Zdravlje.

Prerađena hrana

Da, nažalost, one grickalice koje ste pripremili u ormariću baš za ove dane ostavite tamo gde ste ih stavili. Jela bogata konzervansima, hemikalijama, nezdravim mastima i dodatnim šećerima, povezani su s upalnim procesima u crevima. I te grickalice će vam doneti nadutost, umor, bolove u stomaku, ali i uopšteno lošije raspoloženje. Radije uzmite lešnike ili slične orašaste plodove koji deluju protivupalno i pomažu u suzbijanju simptoma menstruacije.

Hrana bogata šećerom

Peciva, slatkiši, gazirana i sportska pića prepuna su dodanih i rafiniranih šećera, što ih čini bogatim jednostavnim ugljienim hidratima, kojima nedostaje vlakana. Konzumiranje jednostavnih ugljenih hidrata dovodi do ekstremnih fluktuacija nivoa glukoze u krvi, što onda dovodi do upale i može dodatno utIcati na promene raspoloženja. Ovu hranu treba izbegavati i inače, ipak znamo da su često na samom vrhu spiska kada dođe PMS. Nezavisno od toga, najbolje je držati se hrane niskog glikemijskog indeksa, kao što su bobičasto voće i povrće bez skroba, u kombinaciji sa zdravim mastima i proteinima poput avokada, običnog jogurta ili lososa.

Slana hrana

“Pa mislim, šta da onda jedem?!” Tako smo ukratko mi reagovali kada smo slagali ovaj spisak, ipak pokušajte zameniti pomfrit ili slani čips s domaćom verzijom, ili napravite hrskavi batat!

Kafa

Ovo nam je teško palo, ali kad nas umor koji mnoge od nas doživljavaju tokom menstruacije navodi da tražimo energetski podsticaj od kafe, to zapravo može doprineti većoj nelagodnosti: kofein je snažan vazokonstriktor, što znači da steže krvne sudove koje obezbeđuju zalihe materici. Zajedno s pojačanim kontrakcijama materice, to može doprineti bolnijim grčevima. Tih dana potražite alternativu u vidu čajeva ili matche. Matcha sadrži i visoki sadržaj antioksidansa i uz malo meda – imaćete ispunjenu želju za slatkim, a nećete posezati za prerađenim alternativama.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram