Hrana koja pogoršava alergije

Fitnes i ishrana 11. apr. 202111:47
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovo doba godine je, za one koji su alergični na polen, rezervisano za svrab očiju, stalno kijanje i začepljenost nosa.

Početak sezone alergija za neke ljude zna da bude prilično neprijatan. Ako patite od sezonskih alergija, možda ćete primetiti da određeni obroci ili međuobroci pogoršavaju vaše simptome.

To se naziva oralni alergijski sindrom (OAS), objašnjava za Livestrong dr Kilford Baset, osnivač i medicinski direktor kompanije „Allergy & Asthma Care“ iz Njujorka.

„OAS opisuje alergijske reakcije koje se obično javljaju nakon konzumiranja određenog nekuvanog voća, orašastih plodova, povrća ili začina kod osoba osetljivih na polen“, kaže on.

Pročitajte još:

Iako to nije prava alergija na hranu, to je jedan od načina na koji se može pojaviti alergija na polen, a može da se pojavi i ako ste alergični na polen drveća, trave ili korova, kaže doktor.

To je kružna reakcija koja se javlja između alergena u polenu i hrani, prema Američkom koledžu za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI). Vašem imunološkom sistemu polen i proteini u ovoj hrani izgledaju slično, pa vaše telo pokreće reakciju protiv njih.

U roku od 10 minuta nakon što pojedete određenu hranu, mogli biste da primetite blagi svrab ili trnce u ustima, usnama ili grlu, kaže dr Baset.

Probavni proces neutralizira te alergene, kaže, pa simptomi brzo nestaju. Za mali postotak ljudi ove reakcije mogu da budu ozbiljnije.

„OAS se češće opaža kod ljudi koji su alergični na polen breze, čak i više nego kod onih koji su osetljivi na polen trave“, kaže dr Baset.

Alergija na polen breze

Sezona polena drveća započinje s početkom proljeća i traje do maja. ACAAI kaže da će ljudi koji imaju alergije na polen breze verovatno osetiti pogoršanje simptoma ako jedu jabuke, bademe, šargarepu, celer, lešnike, kruške ili šljive.

Alergija na polen trave

Polen trave obično je u vazduhu krajem proleća i leta, prema ACAAI. Ako imate alergije na polen trave, možda ćete primetiti pojačanu reakciju prilikom konzumiranja celera, pomorandže i paradajza.

Alergija na polen ambrozije

Kada je u pitanju amrozija i alergija na ovaj korov, trebalo bi da izbegavate banane, krastavce, krompir, tikvice, semenke suncokreta, dinje i lubenicu.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram