Hrana koja je Srbima najveća uteha u toku pandemije

Hrana kao uteha
Foto: DesignPics / Profimedia

Šta vas teši i popravlja vam raspoloženje ovih dana? Na početku pandemije, dok smo svi sedeli u kućama, masovno smo od ljudi iz svoje okoline slušali o lepotama koje se kriju u čaši, a sad čak i oni kojima hrana nije najvažnija sporedna stvar na svetu, zadovoljstvo nalaze u savršenim zalogajima.

Pitali smo vas na Instagramu – šta vam je od hrane najveća uteha tokom pandemije i dobili fenomenalne odgovore.

Utešna hrana možda predstavlja srećnije vreme u našim životima kada nismo toliko brinuli i kada smo bili slobodniji. Nekoga će miris kolača asocirati na bakinu pitu, a nekog topli sendviči na prve dane zajedničkog života sa voljenom osobom.

Naučnici su u nekoliko navrata pisali o tome da što smo nesrećniji i pod većim stresom – to više imamo potrebu za nezdravim grickalicama koje nam „greju dušu“. Zapravo objašnjenje je jednostavno – ukusna hrana oslobađa dopamin i endorfin, takozvane hormone sreće.

Pročitajte još:

Hrana koja nas „teši“ i koja aktivira osećaj nagrađivanja u našem mozgu nikad naravno nije zdrava hrana, a psiholog Li Čembers kaže da nam takva hrana pruža zadovoljstvo, ali kratkoročno, prenosi N1.

Vremenom, konzumiranje takve ukusne hrane u velikim količinama može da dovede i do smanjenja osetljivosti u mestu za nagradu u mozgu, pa moramo da jedemo sve više da bismo doživeli isti efekat. Da do toga ne bi došlo – uživajte, ali budite umereni.

Pogledajte koje smo odgovore dobili na pitanje koja hrana vam je najveća uteha u toku pandemije:

Foto:Privatna arhiva

*

Foto:Privatna arhiva

*

*

Foto:Privatna arhiva

*

Foto:Privatna arhiva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram