Harvard: Pet razloga da počnete da vozite bicikl

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Medicinski fakultet Univerziteta Harvard na svojoj stranici izdvojio je pet važnih dobrobiti vožnje bicikla.

Čuva zglobove

Kada vozite bicikl, svu svoju težinu prebacujete na snažne kosti karlice. Kada hodate ili trčite, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. Vožnja biciklom dobra je za sve ljude koji imaju problema s bolovima u zglobovima ili artritisom, prenosi Zadovoljna.hr.

Obezbeđuje aerobnu vežbu

Aerobne vežbe karakteriše vrlo umeren intenzitet i one su pre svega usmerene na poboljšanje našeg zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja biciklom sjajan oblik aerobne vežbe zbog pedalanja koje poboljšava rad našeg srca i mozga, a sjajno deluje i na krvotok. Takođe podstiče izlučivanje endorfina (poznatog i kao hormon sreće) koji poboljšava naše raspoloženje.

Pročitajte još:

Jača mišiće

Prilikom vožnje bicikla koristite gotovo sve mišiće, a najviše mišiće zadnjice, četvoroglavi mišić buta i mišiće u listovima. Zbog uspravnog položaja „rade“ i abdominalni mišići koji pomažu u balansiranju, a takođe koristimo mišiće u rukama i ramenima.

Olakšava razne svakodnevne aktivnosti

Dobrobiti vožnje bicikla prenose se na održavanje ravnoteže, hodanje, stajanje, izdržljivost i penjanje uz stepenice. Sve vrste fizičke aktivnosti postaće lakše zahvaljujući vožnji bicikla.

Pomaže u jačanju kostiju

Aktivnosti poput pedalanja u kojima telo mora da pruža otpor povećavaju gustinu kostiju. Smanjena gustina nije zanemariv problem jer može da dovede do osteoporoze.

Ipak, pre početka intenzivne vožnje bicikla razgovarajte sa svojim lekarom ako imate probleme sa srcem, artritis ili tanke kosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram