Trik stručnjaka da se ne ugojiš za praznike

gojenje praznici
Foto: Matthew Ashmore / Alamy / Alamy / Profimedia

Gojenje i praznici kao da moraju zajedno. I kako uživati u svim đakonijama, a ne ugojiti se za predstojeće praznike, za Zadovoljnu otkriva nutricionistkinja Branka Mirković.

Za praznike se tradicionalno pripremaju jela koja većina nas voli i bez kojih ovi dani ne bi bili potpuni. Hrana je i emocija, ugođaj, slavlje, opuštanje, ali rezultat svega toga kad dođu praznici može da bude gojenje, tj. nekoliko kilograma viška.

Kako da nam taj višak ne pokvari lepe dane i kako da ne dođemo do toga da se osećamo loše, teško, otečeno, odnosno kako uživati i jesti, a ne ugojiti se mnogo za praznike, priča nutricionistkinja Branka Mirković.

Ona otkriva koje su to tajne metode vitkih osoba, zlatna pravila koja oni uvek poštuju.

„Posmatrajte kako jedu vitke osobe. Nikada se ne prejedu, jedu uglavnom salatu, čeri paradajz, kisele krastavčiće, turšiju, kupus salatu i pričaju kako to najviše vole… Hvale posluženje, čekaju jelo koje najviše vole, a i onda pojedu malo uz opravdanje da su se prejele, pa će malo da sačekaju. I kada više niko ne obraća paznju, više rasture hranu po tanjiru nego što pojedu. Dakle, ako želite da budete vitki, nikada, ali baš nikada ne treba da se prejedete“, kaže naša sagovornica i napominje da praznici traju više dana, te zato treba rasporediti i jesti pomalo od svega u toku tih dana.

Ipak, savet da brojite kalorije nije koristan, kaže Branka Mirković, jer je izgledno da ćete se zabrojati i preračunati.

Zato su tu druge smernice uz koje možete da zadržite liniju tokom praznika, čak i kad odete u goste.

Ne pričajte o dijetama

„Gledajte da ne razgovarate o kilogramima, ne opterećujte okolinu time. Pritom, tako ćete izbeći i razna pitanja i sugestije drugih kao što su – pa i nemaš višak kilograma, praznici su za opuštanje, jedi sada, a posle drži dijetu, posluži se, a posle probuši kašiku i vežbaj… Stoga izbegavajte priče o dijetama da biste izbegli niz pogrešnih i nestručnih saveta čiji je rezultat višak kilograma.“

Kalorična jela u mrvicama

Izrazito kalorična jela i poslastice jedite u minimalnim količinama, kaže Branka Mirković.

„A i kad to radite, uzmite samo po jednu vrstu ili jelo. Ako jedete pomalo od svega, na kraju to bude mnogo kalorija.“

Mirković kaže i da nije pametno probati nego – jesti.

„Ne probajte od svega pomalo, ne probajte uopšte, već vidite šta vam se dopada i to jedite.“

Prvo sipajte salatu

Dobar savet za one koji bi da prođu bez viška kilograma za praznike i je da, kad počnu da jedu, prvo sipaju salatu.

„Stavite u tanjir sveže povrće, turšiju, recimo, pa tek onda dodajte ostalu hranu.“

Prvo jedite ono što najviše volite

„Ako omiljeno jelo ostavite za kraj ručka kod rođaka, dok stignete do njega, poješćete gomilu kalorija. Zato prvo birajte ono što vam je najdraže.“

Porcija je tanjir

„Veliki tanjir za muškarce, a mali salatni tanjir za žene i devojke je zapravo jedna porcija hrane. Budući da verovatno želite da imate manje kilograma od partnera, ne treba nikako da jedete iste porcije“, savetuje nutricionista Branka Mirković.

Ne dopunjavajte tanjir

Zlatno pravilo koje se tiče brige o vitkoj liniji je da pojedete ono što ste sipali u tanjir. Ne stavljate još hrane u tanjir i sačekajte da prođe par sati pre sledećeg obroka.

Pauze između zalogaja

„Vrlo je važno praviti manje razmake između zalogaja, ali i pauze između različite vrste hrane. Uživajte u hrani, ne u količini. Hrana koja se jede za praznike je po svemu posebna i treba je osetiti, a ne prejedati se“, kaže nutricionistkinja Branka Mirković.

Naučite da odbijete

Apsolutno ne morate da prihvatite sve što vam se ponudi, mada to ponekad nije lako u našem okruženju. Ipak, naučite da odbijete neki deo obroka ili neka jela.

„To je socijalna veština – ne uvrediti kuvaricu ili domaćine. Trik je jednostavan, ne kritikujte neko jelo, ne pričajte o kalorijama ili koliko je masno, koliko ima šećera, već hvalite neko drugo jelo. Napomenite kako ga domaćini zaista vrhunski spremaju, recimo, pečenje vam je savršeno, ali tek vaš ajvar…“

Pijte dosta vode

Gledajte da u dane praznika, ali i inače, unosite dovoljno tečnosti.

„Najbolje je da to bude obična ili mineralna voda. Nazdravite, ali umereno. Ne zaboravite da je alkohol kaloričan i u jetri se pretvara u šećer“, zaključuje nutricionistkinja Branka Mirković.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram