Koliko čučnjeva treba napraviti da se vide rezultati

Foto: Shutterstock

Sa čučnjevima se potroši više kalorija nego sa mnogim drugim vežbama, a mogu se izvoditi kod kuće, na poslu, u teretani, parku, zapravo svugde. Osim što jačaju mišiće gluteusa i bedara, čučnjevima ćete poboljšati držanje tela i ravnotežu.

Vežbanje čučnjeva takođe će ubrzati metabolizam, što će podstaknuti brže sagorevanje masnoća i rezultirati gubitkom kilograma. Sve u svemu, redovno izvođenje čučnjeva poboljšaće kvalitet života i olakšati svakodnevne zadatke i obaveze, piše Zadovoljna.hr

Za početak je važno znati kako se čučnjevi pravilno izvode: kada smo u položaju čučnja, važno je da kolena ne idu preko vrha nožnih prstiju. Izvodite li čučanj ispravno, tokom svakog ponavljanja, odnosno vraćanja iz čučnja u početni položaj, osetićete kontrakcije mišića gluteusa.

Ako ne osećate da se mišići zatežu, onda vrlo verovatno prenosite težinu tela na prednji deo stopala umesto na pete. To znači da većinu posla odrađuju kvadricepsi, a ne mišići gluteusa. Kako biste to ispravili, prebacite težinu tela na pete i stisnite gluteus dok se vraćate u početni položaj. Tokom vežbanja osjetićete žarenje u zadnjica.

Za još čvršća bedra i gluteus: Pet poteza s kojima čučnjevi postaju duplo efikasniji

Većina stručnjaka savetuje izvođenje seta od deset do dvadeset ili trideset čučnjeva dnevno, dva do tri puta nedeljno.

Vaš plan izvođenja čučnjeva može biti i sledeći:

20 čučnjeva dnevno – savršeno za početnike. Ako dodajete čučnjeve svom programu vežbanja, na početku ne biste trebali izvoditi više od 20 čučnjeva. Kada vam to postane lako, možete povećati broj čučnjeva.

50 čučnjeva dnevno – odlično za one koji naročito žele da ubrzaju metabolizam.

Stomak
Bolje od trbušnjaka: Najlakša vežba koja će za dve nedelje smanjiti stomačić

Koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vežbanja videli?
100 čučnjeva dnevno – idealno za ljude koji žele da vide i osete brojne rezultate vežbanja, uključujući povećanje mišićne mase, bolju izdržljivost i uopšte promenu načina života.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram