Glavno pitanje jeseni: Možemo li se ugojiti od ajvara?

Fitnes i ishrana 02. okt 202109:32 > 09:36
Foto:shutterstock

Nemoguće je zamisliti jesen bez ajvara - ukusnog namaza od pečenih paprika koji rado jedemo uz sve. Ali, mnogi se pitaju i da li će ih uživanje u ajvaru koštati neželjenih kilograma. Nutricionistkinja Ivana Mišić za Danas objašnjava da li ajvar goji.

S obzirom na to da ovih dana svaki deo grada miriše na pečene paprike i asocira nas na jesen, mnogi od vas koji su na režimima ishrane se možda pitaju ‘da li smem jesti ajvar i zimnicu, koliko li oni goje’, piše Ivana Mišić.

Kako objašnjava, ajvar gotovo da i nema kalorija – procena je da domaći ajvar na 100g ima oko 85 kalorija. Ali zbog pečenja i barenja paprike tokom pripreme ajvara, ta paprika je izgubila skoro svu nutritivnu vrednost pa tako ovu zimsku poslasticu ne odlikuje mnogo hranljivih materija.

Kod pripreme pripazite na količinu ulja koju stavljate.

Kada je u pitanju zimnica, kao što znate povrće koje ide u zimnicu termički se obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna kao i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam.

Jedini izuzetak kada je u pitanju zimnica je kiseli kupus – kupusu se procesom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima.

Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so, piše Mišić za Danas.rs.

***

Bonus video: Pica u kućnim uslovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram