Francuski tart s jabukama – da dom zamiriše na jesen

Fitnes i ishrana 04. sep 202115:29
Podeli:
Foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

Idealan kolač za one koji vole jabuke - od kog će vaš dom zamirisati.

Sastojci:

Testo:

– 120 gr margarina ili maslaca

– 1 kašika šećera

– 1/4 kašičice soli

– 1 žumance

– 2 kašike ili 30 ml hladne vode

– 150 gr brašna

Fil:

– 3 velike jabuke

– 2 kašike šećera

– 50 ml soka od jabuka

– 50 ml vode

– 2 kašičice cimeta

– prstohvat mlevenog karnfilića

– prstohvat mlevenog morskog oraščića

– limunova kora

I još:

– 2 jabuke

– 2 kašičice džema od kajsije

– 1/2 limuna

– 1/2 kašičice šećera

Priprema:

Sa margarinom sobne temperature i ostalim sastojcima zamesite fino glatko testo, uvijte ga u prijanjajuću foliju i stavite u frižider da odstoji da se malo stegne, jedno pola sata.

Spremite fil za to vreme. Oljuštene jabuke isecite na kockice, nalijte sokom od jabuka ili nekim svetlim sokom, može i belim slatkim vinom, vodom, dodajte šećer, malo narendane limunove kore (od pola limuna) i kuvajte ih da omekšaju, dok ne ispari višak tečnosti. Dodajte cimet, prstohvat morskog oraščića, 2 – 3 isitnjena karanfilića. Viljuškom isitnite jabuke i ostavite da se potpuno ohlade.

Razvijte testo malo veće od veličine pleha – 24 cm kalup. Pleh dobro izmažite margarinom, pa stavite testo preko formirajući ivicu. Preko testa prevucite fil od jabuka.

Ostatak jabuka naseckajte na tanke kriške, tankim nožem, iscedite preko kriški limunov sok da ne bi potamnele, poređajte preko fila, od spolja prema unutra, naslanjajući ih jednu na drugu dok ne dođete do centra (od 1 kg jabuka oko 400 gr jabuka sam stavila preko fila ). Pospite malo šećera, 1/2 kašičice, preko jabuka.

Peći na 200 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 175 stepeni još 20 minuta ili dok ne porumeni testo. Jabuke odozgo ostanu svetle i mekane.

Dve kašičice džema od kajsije rastopite sa sokom od 1/2 limuna (može i u mikrotalasnoj) pa time premažite pečen tart zbog lepšeg sjaja.

Možete ga poslužiti i sa malo šlaga.

Recept je preuzet s portala Coolinarka.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram