Fitnes program koji traje 9 nedelja i zaludeo je sve poznate

Adriana Lima
Adriana Lima, Foto: infusmi-20/21 / INSTAR Images / Profimedia

Kad je krajem aprila ove godine bivši verenik Dženifer Lopez, Aleks Rodrigez pokazao svoju transformaciju, mnogi su se zainteresovali za rutinu koja mu je pomogla da skine suvišne kilograme i oblikuje svoje telo.

„Dad body sam ostavio u 2020.“, pohvalio se tada Rodrigez na društvenim mrežama.

Bivši verenik Džej Lo nije krio da je to uspeo zahvaljujući 9-nedeljnom programu 54D, čija je cena 4000 dolara, piše Index.

Osmislio ju je bivši fudbaler Rodrigo Garduno još 2012. u Meksiku, a 2019. je svoju metodu doneo u SAD, otvorivši trening-centar na Floridi. Program je postao popularan tokom 2020. kad su ga isprobali Rodrigez i Adriana Lima. A sve što Adriana Lima proba – ne može da ne valja!

Program se temelji na postepenim promenama, a ne na brzim rezultatima. Na tržištu je plasiran kao način da se dugoročno promeni razmišljanje osobe, odnosno zadrže navike s kojima se upoznaje kroz program. To su, npr, prehrambene navike koje isključuju šećer i zasićene masti te treninzi visokog intenziteta.

Vežbe programa traju sat vremena, šest dana u nedelji tokom devet sedmica. Svake nedelje postaju sve teže kako bi se polako gradila izdržljivost. Ideja je da polaznici nakon devet nedelja budu u kondiciji poput profesionalnih fudbalera.

Kombinacija cardio vežbi, dizanja tegova i boksa

Treninzi se sastoje od mnogima mrskog cardio programa, koji uključuje treninge visokog intenziteta, kratke nalete 30-sekundnih sprintova i anaerobni trening. Međutim, 54D uključuje i dizanje tegova, kao i skakanje.

#related-news_0

Ostali vrhunski programi vežbanja poput Max/Shred i AX-1 koriste slične vežbe, međutim 54D je jedinstven po tome što se nijedna kombinacija vežbi nikada ne ponavlja. Svaki dan uvodi se potpuno nova rutina vežbanja koja održava interesovanje i izaziva telo da se prilagodi novim uslovima.

Prema pisanju Forbsa, boks je takođe važan deo programa treninga. On poboljšava izdržljivost i ravnotežu te jača snagu u gornjem delu tela i jezgri.

Terapija oporavka ključna je komponenta

Treninzi završavaju sesijom oporavka. Korisnicima programa na raspolaganju je najsavremenija oprema, poput sprava za krioterapiju i kompresijskih čizama koje pomažu u smanjenju nakupljanja mlečne kiseline u mišićima, koja uzrokuje bol.

Terapija oporavka takođe je zamišljena kao društvena aktivnost za korisnike koji se povezuju nakon treninga, a inspirisana je Gardunovim korenima u fudbalu, koji naglašava prijateljstvo među saigračima.

Ishrana koja isključuje šećer, zasićene masti i alkohol

Poput vežbi, ishrana u sklopu programa polako postaje sve složenija kako program napreduje.

Prvih 10 dana programa traje period detoksikacije tokom kog se telo čisti od šećera, zasićenih masti i alkohola. Glavni izvor kalorija su povrće i nemasni proteini.

Garduno podstiče ljude na pet malih obroka u danu, a samo tri se sastoje od čvrste hrane. Dva bi trebala biti tečns poput sokova ili smutija, ali svaki obrok treba sadržati određenu količinu proteina.

Cilj je unositi 90 do 120 grama proteina na svakih 2000 kalorija i manje od 40 grama masti.

Program takođe podstiče korisnike da ujutro piju kavu radi jačanja energije, ali to bi trebala biti samo crna kafa bez zaslađivača, mleka ili slatkom pavlakom.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram