Dr Aleksandar Matić raskrinkao Strongmena: Nije tačno da je ovo najgora vrsta šećera

Foto:Screenshot/X/@struxturas/ alexat25 / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste mislili da je ovo najgora vrsta šećera, varate se.

Nakon što je onlajn personalni trener Milan Jovanović, poznatiji kao Strongmen izneo tvrdnju da je voćni šećer – fruktoza najgora vrsta šećera, dr Aleksandar Matić je pobio njegove reči, uz detaljno pojašnjenje.

„Voćni šećer (fruktoza) se ne vari u želucu. Zapravo, tehnički nijedan šećer se ne vari u želucu. Varenje ugljenih hidrata započinje u ustima gde se luči pljuvačka i u njoj se nalazi enzim koji se zove amilaza koja vari ugljene hidrate i rastavlja ih na manje delove“, započinje dr Aleksandar Matić u video snimku i nastavlja:

„Zatim, ti manji delovi dolaze u želudac gde se nalazi želudačna kiselina koja ne vari te ugljene hidrate nego ubija preostale bakterije koje se nalaze na tim delovima ugljenih hidrata i zaustavlja rad amilaze, što je značajno za dalje varenje ugljenih hidrata koji dolaze u tanko crevo gde onda pankreas luči određene enzime. Oni dalje vare te ugljene hidrate do disaharida i monosaharida koji se onda upijaju u krvotok i dolaze do jetre gde se zapravo metabolišu ugljeni hidrati. Šećer se fermentira u jetri“.

On je pobio prvo Strongmenovo pravilo vezano za ugljene hidrate, a to je da šećer koji uđe u jetru zapravo se pretvara u salo.

„Ne bih se složio sa tim jer fruktoza ide u jetru, ali u jetru ide i glukoza gde se skladišti u vidu glikogena, a to da li ćemo se gojiti ili ne, odnosno da li će ta glukoza prelaziti u jednom trenutku u masti ili ne, zavisi isključivo od energetskog bilansa odnosno da li smo uneli više energije nego što je trošimo u tom trenutku“, kaže dr Matić koji se ne slaže sa Strongmenovim tvrdnjama da je voće izmišljeno pred zimu da životinje jedu kako bi mogli da imaju manje zalihe.

„Nisam siguran u to. Svakako voće nije najbolja opcija ukoliko želite da se ugojite jer generalno ima jako malo kalorija i puno vlakana. Teško je da pojedete dovoljnu količinu voća da biste uneli dovoljnu količinu kalorija koje bi vas eventualno ugojile“, kaže on i nastavlja:

„Ajde da ipak popričamo o glukozi i da li postoji bojazan za taj šećer. Metabolizam fruktoze može da se kreće u različitim pravcima, može da se kreće u pravcu dobijanja glukoze na nekoliko različitih načina. Može da se kreće u pravcu dobijanja novih masti odnosno lipogeneze ili da se kreće u pravcu dobijanja direktno energije. Istina je da od fruktoze najlakše nastaju masti, odnosno potrebno je najmanje koraka da od fruktoze nastanu trigliceridi i zbog ovoga su naučnici mislili da ljudi koji piju veliku količinu sokova, zaslađenih pića u kojima je zaslađivač uglavnom fruktoza, obolevaju više od masne jetre. I to su hteli da provere, a analiza je pokazala da ukoliko su jednake kalorije fruktoza nema nikakve negativne uticaje na jetru u odnosu na glukozu i da se negativni uticaji odnosno pojava masne jetre pojavljuje i kod glukoze i kod fruktoze samo kada su kalorije jako visoke, odnosno kada smo u kalorijskom plusu. I sada će neko reći, šećeri utiču na masnu jetru – nije bitno da li je fruktoza ili glukoza…

NITCHAKUL SANGPHET / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanja su pokazala da zasićene masti mnogo više utiču na bolesti jetre od šećera. Ukratko, veći unos kalorija, veći je rizik od masne jetre. I da završimo sa voćem jer u njemu ima najviše fruktoze..

Da li ga jesti li ne?

Sistemska analiza pokazuje da je povećan unos voća i povrća direktno povezan sa sniženim rizikom i od iznenadne smrti i od različitih kardiovaskularnih oboljenja i od različitih karcinoma“, završava dr Matić.

Dakle, odgovor je bez dileme – da. Slobodno jedite voće i uživajte.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram