Najbolje i najgore voće za regulaciju šećera u krvi

Voće
Foto: Kovalevich28 / Alamy / Alamy / Profimedia

Voće je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima, ali može značajno da utiče na nivo šećera u krvi.

Levels Health izdvojio je popis vrsta voća koje možete da konzumirate kako biste održali stabilan nivo glukoze u krvi, kao i voće koje bi trebalo ograničiti ili izbegavati ako imate problem sa šećerom.

Najbolje voće za regulaciju šećera u krvi

Neki plodovi su odličan izbor za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, posebno ako pazite na unos šećera i pratite svoju ishranu. Evo nekoliko takvih opcija:

Maline: Maline sadrže samo 2,7 grama šećera u pola šolje, uz četiri grama vlakana. Imaju niski glikemijski indeks (GI) od 32 i pokazale su se korisnima za smanjenje skokova glukoze nakon obroka i poboljšanje osetljivosti na insulin.

Pomorandže: Sadrže umerenu količinu šećera (12 grama u jednoj srednjoj pomorandži) i 2,8 grama vlakana. Pomorandže takođe sadrže flavonoidne koji podržavaju metabolizam glukoze i lipida pa smanjuju upalu.

Jabuke: Iako jabuke sadrže više šećera (19 grama po srednjoj jabuci), njihova vlakna (4,4 grama) pomažu da se uravnoteži uticaj na šećer u krvi. Koža jabuke takođe sadrži korisne polifenole.

Kivi: Ovaj voćni izbor ima relativno malo šećera (6,7 grama u jednom kiviju) i 2,3 grama vlakana. Kivi je takođe bogat antioksidansima kao što su vitamini C i E.

Kokos: Nezaslađene pahuljice kokosa imaju vrlo malo šećera, ali sadrže 4,6 grama vlakana. Kokos takođe sadrži minerale kao što je mangan i selen koji podržavaju metabolizam glukoze.

Najgore voće za regulaciju šećera u krvi

Sada kada smo razmotrili najbolje opcije, pogledajmo voće koje može značajno da poveća nivo šećera u krvi i treba da ga konzumirate s oprezom ili da ga izbegavate ako imate problem sa šećerom:

Banane: Srednja banana sadrži 14,4 grama šećera i 3,1 gram vlakana. Kako banane sazrevaju, šećer im se povećava, a GI može da dostigne 57, što ih čini voćem koje može izazvati brži porast glukoze.

Grožđe: Grožđe sadrži 23,4 grama šećera po šolji uz samo 1,4 grama vlakana. Ima umereni GI od 54, što znači da može prilično da podigne nivo šećera u krvi.

Mango: Jedna šolja manga sadrži čak 22,6 grama šećera i 2,6 grama vlakana. Ima GI od 51 i treba ga konzumirati s oprezom.

Ananas: Šolja ananasa sadrži 16,3 grama šećera i 2,3 grama vlakana. Njegov GI iznosi 59, što ga čini voćem s visokim GI-jem, piše N1 Zagreb.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram