Nije bez raloga jednom davno izmišljen superjunak Bananamen.
Mnogo ljudi širom sveta, a naročito Amerikanci, jedu banane svakog dana. Vole ih, a mnogima su i omiljeno voće i omiljena hrana. Zato je doktorka Patriša Varakalo odlučila da jede banane nedelju dana kako bi uočila kakve efekte ova voćka ima na zdravlje, uz nadzor stručnjakainje za ishranu klinike u Klivlendu.
Postoji nešto univerzalno privlačno u vezi s bananama. Banane su voće koje se tako savršeno slaže uz žitarice, divno se meša u smutije, prati čoveka u žurbi i povremeno se ušunja u neki desert.
Zahvaljujući svom praktičnom faktoru da možete pojesti bananu kad vam je potrebno nešto brzo i zdravo, Amerikanci obožavaju banane i smatraju ih tropskim blagom – toliko da Klinika Mejo sugeriše da svaki Amerikanac pojede 12,2 kilograma banana godišnje.
Banane nisu samo idealne da ih pojedete s nogu, u pokretu – one su pune nekih neočekivanih zdravstvenih prednosti. Zato je dr Patriša Varakalo, kao obučeni porodični lekar sa setrifikatom za obuku u ishrani i prevenciji dijabetesa, bila radoznala da sazna šta bi mogla da primeti ako bi jela banane svakodnevno. Dodatni podsticaj njenom poduhvatu dala je Maksin Smit, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja u Klivlendskom kliničkom centru za ljudsku ishranu, a ceo eksperiment objavljen je na sajtu The Healthy.
Evo šta je naučila tokom jedne veoma slatke nedelje.
Zdravstvene prednosti banana
Banane se često smatraju jednom od najprikladnijih prirodnih užina, ali njihov kvalitet se ne zaustavlja tu na pristupačnosti. Kao stručnjak za ishranu, dr Smit je objasnila nutritivne prednosti banana: „Banane su skrobno voće koje je bogato vitaminima i mineralima. Oni su dobar izvor vlakana, vitamina B6, ima dosta vitamina C, kalijuma i mangana. Obezbeđuju zdrav izvor ugljenih hidrata koji pomažu u održavanju nivoa energije tokom dana.” Ako ste ikada čuli da banane imaju previše šećera da bi bile dobre za vas, ne brinite: šećer u banani sasvim se razlikuje od šećera u brzoj hrani ili gaziranim pićima.
Posebno je važan kalijum – istaknut hranljivi sastojak u banani – dr Smit kaže: „Kalijum je važan nutrijent koji pomaže mišićima da se pravilno kontrahuju, uključujući srčani mišić. Ona objašnjava da je kalijum „važan nutrijent koji pomaže u kontroli krvnog pritiska“ i da takođe „podržava zdravu funkciju bubrega“. Međutim, dodaje ona, neki ljubitelji banana treba da budu oprezni: „Ako vam bubrezi ne funkcionišu kako treba, pitajte svog lekara da li treba da ograničite unos hrane bogate kalijumom, kao što su banane. Previše banana može dovesti do nakupljanja kalijuma u telu, što može biti opasno po vaše zdravlje.“
Koliko često je zdravo jesti bananu
S obzirom na njihov bogat hranljivi sastav i na to koliko ih ljudi vole, prirodno je zapitati se koliko često je u redu jesti banane.
Dr Smit kaže da je postizanje ravnoteže ključno i da ćete želeti da budete sigurni da jedete i drugu raznovrsnu biljnu hranu. „Ne postoji posebna preporuka za broj banana nedeljno“, kaže ona. „Različitost je zlatna. Odabir banana kao deo vaše dnevne ili nedeljne mešavine voća može biti zdrav izbor.”
Jela sam banane svakog dana nedelju dana
„Tokom nedelje u kojoj sam svakoga dana jela banane, eksperimentisala sam sa novim receptima uz klasične meni omiljene. Počevši od jednostavnog smutija u kom se istakla prirodna slatkoća banane, narednog dana napravila sam osvežavajuću činiju akai bobica, koje su perfektno išle sa kremastom teksturom banane uz kiselinu borovnice i hrskavu granolu.
Sredinom nedelje namazala sam bademov puter na tost i koristila kriške banane kao prirodno slatki preliv (sa malo cimeta). Kombinacija obične banane i putera od kikirikija pružila mi je klasičnu i energetsku užinu, dok su palačinke od banane od tri sastojka postale omiljeni doručak.
Imala sam redovnu stolicu
Redovno uključivanje banana u moju ishranu omogućilo mi je lakše i brže varenje. Osećala sam da sam manje naduta i iskusila sam redovno pražnjenje creva.
Postoji priča starih žena koja sugeriše da banane mogu da izazovu zatvor, ali sa naučnog stanovišta to je netačno. Dr Smit mi je pomogla da razjasnim suprotan efekat: Banane sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja pomažu u održavanju redovnog pražnjenja creva, objasnila je ona. Ova vlakna mogu usporiti prolaz hrane kroz stomak i pomoći u proizvodnji mekše, krupnije stolice.
Ta vlakna iz banana su dragocena. „Vlakna su kao đubrivo za zdrave bakterije u našim crevima“, kaže ona. „Sada znamo da su razne zdrave crevne bakterije važne za optimizaciju zdravlja naših creva i za dobro varenje i apsorpciju naše hrane.”
Imala sam više energije
Jedan od najistaknutijih efekata mog eksperimenta bilo je primetno povećanje nivoa energije. Dr Smit je dala perspektivu koja je imala smisla: „Voće, generalno gledano, može nezasluženo dobiti lošu reputaciju jer je glavni izvor ugljenih hidrata i šećera u ishrani“, kaže ona. „Ali imajte na umu da ugljeni hidrati i šećer iz celih namirnica, kao što je voće, deluju mnogo drugačije u telu od obrađenih ugljenih hidrata i izvora šećera kao što su prerađeni šećer, slatka pića, slatkiši, kolačići i beli hleb.
Bilo je evidentno kako su prirodni šećeri u bananama davali energiju koja se razlikovala od prolaznog skoka energije koju možete dobiti od prerađenog šećera. Banane obezbeđuju stabilno oslobađanje energije, omogućavajući da telo ne bude izloženo skokovima i potom padovima šećera.
Bila sam bolje raspoložena
Svakodnevno jedenje banana iznenađujuće je poporavilo moje raspoloženje. Banane su dobar izvor triptofana i vitamina B6 koji pomažu u proizvodnji serotonina, neurotransmitera povezanog sa regulacijom raspoloženja i kognitivnim funkcijama. Pošto telo ne proizvodi triptofan ili vitamin B6 prirodnim putem, konzumiranje hrane bogate ovim komponentama postaje važno – i to može samo da poboljša vaše raspoloženje.
Upozorenja za razmatranje
Iako sam imala pozitivno iskustvo, tražila sam od dr Smit smernice o potencijalnim nedostacima konzumiranja previše banana. Ona objašnjava: „Banane su bogate kalorijama i ugljenim hidratima u poređenju sa drugim voćem. Na primer, komad banane od 10 cm ima približno isti broj kalorija i ugljenih hidrata kao i jedna šolja bobičastog voća. Ako jedete previše banana, možete povećati unos kalorija i ugljenih hidrata, što može biti problem ako pokušavate da kontrolišete svoju težinu ili kontrolišete šećer u krvi.
Zabavni načini da uključite banane u ishranu
Dr Smit je završila sa nekom vrstom kulinarske inspiracije: „Moja unuka i ja volimo da mutimo ‘sladoled’ u blenderu, koristeći smrznute komade banane pomešane sa drugim voćem kao što su breskve ili bobice. Banane ga čine gustim, glatkim i slatkim!” Još jedan favorit: „Pasirane banane su odlične za mafine ili slatki hleb jer tada možete smanjiti količinu šećera i ulja u receptu.“
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: