Dobra vest za sve žene o celulitu našem nasušnom

Celulit
Foto: IPA/Manuele Mangiarotti / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šta sad ovo pričaju?

Iako pouzdano znamo da je salce oko stomaka štetno za zdravlje, to se ne može reći i za masnoću na nogama. Ako imate celulit na nogama, veća je verovatnoća da to nije loša stvar, jer vas on može čak i štititi.

Žene koje imaju masnoću u zoni gde im se nakuplja celulit su pod manjim rizikom od demencije i moždanog udara, pokazuje istraživanje naučnika sa Univerziteta u Džordžiji.

Ovo istraživanje je sprovedeno na miševima, a one ženke koje su imale više potkožne masti, koja i uzrokuje celulit –  pokazalo se da su imale manje tendencije za upalnim procesima, ali i manje tendencije od srčanih bolesti.

Naučnici su otkrili da ženke miševa sa visokim nivoom ove vrste masti imaju niži nivo zapaljenja mozga. Ali kada su ženke podvrgnute liposukciji, nivo njihove upale je porastao.

Važno je naglasiti da ovo  istraživanje ne sugeriše da bi žene trebalo namerno da se debljaju – jer gojaznost može povećati rizik od hroničnih stanja i bolesti.

„Kada smo iz jednačine izbacili potkožnu masnoću, odjednom mozak žena počinje da pokazuje upalu na način na koji to radi muški mozak, a žene dobijaju više visceralne masti. Ali moramo da prevaziđemo vrstu pojednostavljene ideje, da svaka razlika u polu uključuje hormonske razlike i izloženost hormonima. Moramo zaista dublje razmisliti o osnovnim mehanizmima za polne razlike, kako bismo ih mogli tretirati i priznati ulogu koju pol igra u različitim kliničkim ishodima“, kaže profesorka Aleksis Stranahan, sa odeljenja za regenerativnu medicinu Medicinskog koledža Džordžije.

Ona je dodala da gubitak masti može imati različite uticaje na različite delove mozga – što je potrebno istražiti, prenosi Daily Mail.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram