Ishrana koja sagoreva salce na stomaku četiri puta brže od bilo koje druge

Foto:Shutterstock

Najzdravija na svetu.

Ljudi koji slede zelenu mediteransku ishranu četiri puta brže sagorevaju opasnu vrstu telesne masti u poređenju s ljudima koji prate druge ishrane, pokazalo je istraživanje.

Oni koji su konzumirali biljnu ishranu tokom 18 meseci uočili su da im se nivo visceralne masti smanjio za 14 odsto, u poređenju sa samo 4,5 odsto u kontrolnoj grupi koja je jela standardnu zdravu ishranu.

Mediteranska ishrana – bogata mastima i proteinima, sa malo ugljenih hidrata – postala je izuzetno popularna poslednjih godina. Zelena mediteranska ishrana podrazumeva da jedete puno pasulja, mahunarki, integralnih žitarica, lisnatog povrća, maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe – ali se stavlja veći naglasak na zelenilo.

Studija – objavljena u časopisu BMC Medicine – posmatrala je 294 odrasle osobe koje su u proseku imale 50 godina i bile su gojazne. Stavljeni su na tri različite ishrane – a pratili su ih od maja 2017. do novembra 2018.

Pijaca, povrće
Foto: Shutterstock

Dvema grupama je rečeno da slede varijaciju mediteranske dijete. Jedna je sledila zelenu, biljnu verziju, koja je uključivala tri do četiri zelena čaja dnevno. Druga se držala standardne mediteranske dijete. Obe grupe su imale kalorijska ograničenja od 1.400 kalorija dnevno za žene i 1.800 dnevno za muškarce. Takođe su jeli manje od 40 grama ugljenih hidrata dnevno tokom prva dva meseca, što je zatim povećano na 80 g.

U trećoj grupi, učesnicima je savetovano da jedu zdravo, ali nisu imali striktan broj kalorija. Savetovano im je da se labavo pridržavaju mediteranske dijete.

U grupi sa zelenom mediteranskom ishranom, učesnici su u proseku izgubili 3,9 odsto svoje telesne težine i 5,7 odsto obima struka. Oni koji su na standardnoj mediteranskoj ishrani izgubili su 2,7 odsto težine, odnosno 4,7 odsto obima struka. A oni na zdravoj ishrani izgubili su 0,4 odsto težine i 3,6 odsto obima stuka.

Najprimetinije je ipak bilo drastično smanjenje visceralne masti kod grupe koja je pratila zelenu mediteransku ishranu. Visceralna mast se obavija oko vitalnih organa i unutar stomaka, što nekom obično daje pivski stomak ili jabučasti oblik tela. Ova vrsta sala je najopasnija jer se smatra da oslobađa hemikalije i hormone u krv koji izazivaju upale, povezane sa hroničnim bolestima poput bolesti srca i masne jetre.

Naučnici veruju da polifenoli — biljna jedinjenja koja štite telo od stresa — pomažu u sagorevanju masti, što je primećeno u prethodnim studijama.

Dr Hila Zeliha sa Univerziteta Ben-Gurion u Izraelu, koja je bila uključena u studiju, rekla je da je smanjenje visceralne masti od 14 odsto kod učesnika dramatično dostignuće.

***
BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram