Ako ste strastveni ljubitelj čokolade i čokoladnih kolača, Đavolja torta je prava poslastica za vas. Ova poznata američka torta odlikuje se bogatom, tamnom čokoladnom teksturom i intezivnim ukusom koji očarava svakog ko je proba.
Pripremljena s kakaom u prahu i sodom bikarbonom, torta ima karakterističnu tamnu boju i mekanu strukturu. Idealna je za sve prilike, a lako će postati omiljeni desert u vašem domu.
Đavolja torta – sastojci:
226 g maslaca
118 ml mleka
236 ml vode
75 g kakao praha
1 čajna kašičica instant kafe
250 g brašna
200 g šećera
200 g smeđeg šećera
1,5 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
190 g kisele pavlake
2 jajeta
Čokoladna glazura za đavolju tortu – sastojci:
170 g čokolade
226 g maslaca
250 g šećera u prahu
pola kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
30 ml pavlake
Đavolja torta – priprema:
Zagrejte rernu na 175˚ C i obložite dno tepsije papirom za pečenje. U loncu pomešajte maslac, mleko, vodu, kakao i instant kafu. Stavite na šporet na srednje nisku vatru i često mešajte dok se maslac ne otopi. Pojačajte vatru i pustite da proključa uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 15 minuta dok pripremate suve sastojke.
U posebnoj posudi promešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Čokoladnu smesu još jednom kratko umutite da se sjedini pa ulijte u smesu od brašna. Mešajte dok ne postane glatko.
Dodajte jaja i vanilu i dobro promešajte dok smesa ne postane glatka. Ravnomerno podelite testo u pripremljenu posudu za pečenje i pecite na 175˚C 30/35 minuta. Ostavite da se ohladi u posudama za pečenje 15 minuta, a zatim pređite nožem po ivici kako biste je odvojili od posude i pažljivo prevrnite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi.
Za glazuru, čokoladu otopite na pari, ostavite malo po strani da se ohladi. U posebnu posudu stavite maslac i mutite dok ne postane kremasto.
Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promešajte. Postepeno dodajte šećer, mešajte i dalje; dodajte so i vanilu i nastavite da mešate.
S mikserom na niskoj brzini, postepeno dodajte gustinu u glazuru. Postepeno povećavajte brzinu na najveću i mutite 30 sekundi.
Nanesite glazuru na pripremljenu, ohlađenu pečenu tortu, piše Story.hr.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: