Čokoladna cunami torta je iskušenje kojem nećete želeti da odolite

Da li volite čokoladu?

Recept za ovu tortu videli smo na grupi Gordona Remzija na Facebooku.

Sastojci

Za kore

2 šolje višenamenskog brašna

1¾ šolje šećera

¾ šolje kakaoa

1½ kašičice praška za pecivo

1½ kašičice sode bikarbone

1 kašičica soli

2 velika jaja

1 šolja mleka

½ šolje biljnog ulja

2 kašičice ekstrakta vanile

1 šolja ključale vode

Za čokoladni ganaš

1 šolja guste pavlake

220 g čokolade seckane

2 kašike neslanog putera

prstohvat soli

Za glazuru

1 šolja putera omekšalog

4 šolje šećera u prahu

½ šolje kakaoa

¼ šolje mleka

2 kašičice ekstrakta vanile

Foto:Shutterstock

Priprema

Zagrejte rernu na 175 °C. Podmažite i pobrašnite dva okrugla kalupa za torte od 23 cm.

U velikoj posudi za mešanje umutite brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Suvim sastojcima dodajte jaja, mleko, ulje i ekstrakt vanile. Mutite na srednjoj brzini oko dva minuta dok se dobro ne sjedini. Umešajte kipuću vodu. Testo će biti tanko, ali to je u redu.

Podelite testo ravnomerno za pripremljene kalupe.

Pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Izvadite kore iz rerne i ostavite da se ohlade u kalupima 10 minuta. Zatim prenesite kolače na rešetku da se potpuno ohlade.

Za čokoladni ganaš u maloj posudi zagrejte gustu pavlaku na srednjoj vatri dok ne počne da ključa. Stavite seckanu čokoladu u vatrostalnu posudu, pa je prelijte vrućom kremom i ostavite da odstoji minut. Dodajte puter i prstohvat soli. Mešajte dok se čokolada i puter ne istope i smesa ne postane glatka. Ostavite da se ganaš prohladi.

Svaku koru presecite na pola horizontalno, pa ređajte tortu – kora, fil, kora, fil…

Za glazuru od čokoladnog putera u činiji umutite omekšali puter dok ne postane kremast. Dodajte preostale sastojke, sjedinite ih i tom glazurom prelijte tortu.

Foto:Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram