Dijeta obilnog doručka – ima li to smisla?

Doručak u krevetu, Foto: Ghislain & Marie David de Lossy / ImageSource / Profimedia

Ima li obilan doručak (Big Breakfast) dijeta smisla? Ovom nedoumicom bavila se studija Endokrinološkog društva SAD i dala je interesatne rezultate…

Prema studiji koju je sprovelo Endokrinološko društvo SAD Big Breakfast dijeta pokazala se efikasnom. Posle četiri meseca ovakvog režima, ispitanici koji su jeli obilan doručak u proseku su izgubili skoro 17 kilograma. Ipak, najvažnije je da se izgubljeni kilogrami ne vrate.

Obilan doručak dijeta – ima li to smisla?

Obilan doručak pokazao se kao dugoročno bolja strategija, jer se topljenje kilograma ispitanika nastavilo. Oni koji su se pridržavali ove navike imali su drastično manje napada gladi i manje izraženu želju za slatkim tokom dijete.

Drugo pravilo kojeg su se pridržavali učesnici studije tj. obilan doručak dijete odnosilo se na unos namirnica bogatih vlaknima. Vlakana ima u žitaricama, povrću, mahunarkama i voću. Redovno unošenje namirnica bogatih vlaknima siguran je put za održanje željene težine, kao i savršen činilac svake dijete s ciljem gubljenja kilograma.

Doručak, ručak, večera… u pravo vreme

Metabolizam ne radi istim intenzitetom u svakom trenutku, što znači da tokom dana postoji optimalno vreme za unos određenih namirnica. Za doručak je najbolje jesti obroke s mnogo proteina, malo masnoće i s ugljenim hidratima.

Tokom dana se možete poigravati ovim odnosom, jer je metabolizam većine ljudi tada spreman i za malo više ugljenih hidrata ili masnoća. Povremeno se možete počastiti omiljenim slatkišem, a ukoliko vežbate, pre same fizičke aktivnosti poželjno je popiti sladak napitak – tako ćete podstaći sagorevanje kalorija i biti izdržljiviji.

Uveče se preporučuje slabiji unos ugljenih hidrata, srednja količina masti i, opet, dosta proteina. Pored ribe i mesa, preporučuje se da jedete supe, čorbe, salate ili povrće u bilo kom obliku, prenosi Ljepota&Zdravlje.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram