Dijeta naših predaka krši najpopularnija pravila moderne ishrane – a najbolja je

Foto: Credit line: vivoo / Alamy / Alamy / Profimedia

Slovenska dijeta daje odlične rezultate.

Sve više jača trend u nutricionizmu koji nas podstiče da jedemo namirnice i jela kojima su se hranili naši preci – Južni Sloveni.

Teorija je ta da smo genetski predodređeni za određeni tip ishrane koji lakše pada našem organizmu, lakše je prerađujemo i bolje se slaže s našim metabolizmom. Tako neke namirnice, iako mogu biti zdrave, ako dolaze iz dalekih zemalja zapravo mogu da opterete naše telo, da uspore metabolizam i dovedu do gomilanja kilograma.

Recimo u skandinavskoj dijeti ističe se da treba da se jede puno ribe poput lososa, a u japanskoj dijeti dosta pirinča i algi – no to nisu namirnice s ovog područja, pa se nutricionisti sve više zalažu za to da ih konzumiramo umereno do retko, dok bi primat trebalo da stavimo na neke lokalne „riznice zdravlja“.

Dakle, svaki narod treba da jede ono što su jeli njegovi preci, a u našem slučaju ono što su jeli Južni Sloveni. Pa tako umesto pirinča treba da jedemo ječam i pšenicu, kao i da obogatimo hranu sa semenkama kao što su lan i kukuruz.

Tradicionalno, ishrana Južnih Slovena, zbog jakih zima, predviđala je i konzumaciju mesa i ribe, a naglasak je oduvek bio na kuvanom crvenom mesu. Po tome, trebalo bi da jedemo gulaše i supe s mesom, posebno tokom hladnijeg doba godine.

Uz to, nutricionisti preporučuju i da u ishranu uvrstimo kiseli kupus, cveklu, krastavce i paprike jer ukiseljena, odnosno fermentisana hrana podstiče dobru probavu i uravnoteženu crevnu floru.

Što se tiče voća i povrća, potrudite se da ga jedete sezonski – dakle nemojte da konzumirate jagode zimi, a savetuje se i da konzumaciju tropskog voća nekarakterističnog za ovo područje svedemo na minimum.

Jelovnik dijete Južnih Slovena: 

Doručak: Čaša kefira ili jogurta, semenke po izboru, na kockice narezana jabuka.

Užina: Voćka po izboru.

Ručak: Gulaš s crvenim mesom, hleb od heljde.

Večera: Cvekla, kriška hleba od heljde sa sirnim namazom, malo dimljene šunke.

Ovakva dijeta ne traži brojanje kalorija. A veoma je važno da shvatite da možete da jedete koliko i kada želite, samo da je to umereno i da se radi o nutritivno bogatim namirnicama koje hrane i neguju organizam.

Dijeta Južnih Slovena ne bi trebalo da opteretiti organizam i trebalo bi da poboljša probavu, ubrza metabolizam i smanji upalne procese u telu što će uz kombinaciju telesne aktivnosti dovesti do mršavljenja – čak do 5 kilograma u mesec dana, prenosi Story.hr.

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram