Dijeta koju preporučuju lekari, a skida 4 i po kilograma za dve nedelje

Piletina Foto:Shutterstock

Lekari preporučuju.

Stručnjaci iz klinike Majo – američkog medicinskog centra iz Minesote koji je usmeren na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i istraživanje – razvili su dugoročni program za regulisanje telesne težine.

Program za mršavljenje se ne bazira na brzinskim rešenjima niti gubitku velikog broja kilograma u kratkom vremenskom periodu. Naprotiv, osmišljen je na osnovu istraživanja i kliničkih ispitivanja s ciljem usvajanja jednostavnih životnih navika koje će rezultirati zdravom kilažom, a koju možete da održavate do kraja života bez ikakvih problema, piše Zadovoljna.hr.

Ne morate otputovati u Sjedinjene Američke Države da biste se podvrgnli programu klinike Majo.

U pitanju su saveti koje ste verovatno već čuli (ali kojih se retko ko pridržava) kao što je kao što je svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od minimalno pola sata, konzumiranje više voća i povrća, ali i zabrana gledanja televizije (upotrebe mobilnog telefona i računara) dok jedete svoje obroke.

S ovim programom ne samo da ćete smršati i doći do željene kilaže, već ćete i smanjiti rizik za nastanak određenih bolesti, osećaćete se odlično, tvrde na stranici klinike Majo.

Dve faze mršavljenja

Program se sastoji od dve faze – Lose it (Izgubi) i Live It (Živi). U prvoj fazi koja traje 14 dana moguće je izgubiti između 2,5 do 4,5 kilograma na siguran i zdravi način. U ovom periodu osoba se fokusira na kalorijski deficit odnosno smanjivanje unosa za 500 kalorija dnevno (ili više od toga u zavisnosti od težine pojedinca i njegovim navikama u ishrani).

Nikad nemojte da se izgladnjujete. Ako niste sigurni koliko bis kalorija trebalo da jedete obratite se lekaru ili nutricionistu.

U prvoj fazi programa preporučuje se da svaki dan započinju zdravim doručkom, te da prestanu da grickaju hranu između obroka, osim ako nije reč o voću i povrću. Podstiču se da izbace procesirane šećere i gotovu hranu iz jelovnika, te sami pripremaju obroke kod kuće kako bi tačno znali koliko konzumiraju masnoća i šećera.

Imajte na umu da svaki obrok ne mora da sadrži meso – izvore belančevina možete pronaći i u ribi, jajima i mleku, ali i namirnicama biljnog porekla, kao što su pasulj, leblebija, leća, tofu sir i slično.

Druga faza je zapravo celoživotni pristup zdravlju u kojoj se uči više informacija o odabiru hrane, veličini porcija, planiranju jelovnika, vežbanju i pridržavanju zdravih navika. Ljudi u ovoj fazi nastave da mršave od pola do jednog kilograma svake nedelje sve dok ne postignu svoju željenu kilažu.

Šta zapravo možete da jedete dok ste na programu Majo klinike?

MARTIN LEE / BSIP / Profimedia

Stručnjaci klinike Majo osmislili su piramidu zdrave telesne težine kako bi ljudima pomogli da jedu zdravu hranu koja vas čini sitim. Na dnu piramide nalazi se povrće i voće, potom slede ugljeni hidrati u vidu celovitih žitarica i belančevine.

Pri vrhu piramide nalaze se zdrave masnoće kao što su orašasti plodovi, semenke i maslinovo ulje, a na samom vrhu slatko. Glavna poruka je jednostavna – poželjno je jesti više hrane iz dna piramide, a manje s vrha, kao i da se više krećete.

Da, na ovom programu može jesti slatko, ali ne više od 75 kalorija dnevno. Kada pogledate kalorijsku vrednost klasičnih kolača i slatkiša to nije mnogo. Baš zato preporučuje se da se počastite slatkišima na svakih nekoliko dana, a ne svaki dan.

Kako izgleda dnevni jelovnik?

ovsena kaša
Foto:Shutterstock

Doručak: ovsena kaša sa šumskim voćem i kruškom
Ručak: varivo od pasulja i korenastog povrća s malo pesta na vrhu
Večera: piletina pečena u rerni sa brokolijm, lukom i paradajzom.

Užina: banana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram