Detaljan vodič: Kako da u naletu korone ojačaš imunitet

imunitet
Foto: Dmytro Skorina / Alamy / Alamy / Profimedia

Za razliku od nas, korona se nikako nije umorila i, kako brojke iz dana u dan govore - sve je snažnija. Zato je neizmerno važno jačati imunitet koji je naš štit od raznih bolesti. Izdvajamo najvažnije stavke na tom putu kog se treba držati i u pandemiji i van nje.

Vitamin D

Vitamin D je jako važan za naše zdravlje, ali sada se to sve više ističe jer se pokazalo da je odličan za jačanje imuniteta u borbi protiv kovida 19.
Ustaljena preporučena dnevna doza vitamina D za bebe do godinu dana je 10 mikrograma, za decu, trudnice, dojilje i odrasle 15 mikrograma, a za stare preko 70. godine 20 mikrograma. Doza od 10 mikrograma jeste zapravo 400 IJ vitamina D. Međutim, u ovim danima borbe s koronom mnogi stručnjaci preporučuju dosta vitamina D, pa je nedavno naš poznati imunolog Borislav Kamenov istakao da u ove dane doza tog vitamina mora drastično da se poveća.

Pročitajte još:

Osim suplementima, mnogo je bolje telo nahraniti vitaminom D ako se sunčate nedeljno od 10 do 30 minuta tokom leta. A pošto je ovih dana tmurno, hvatajte sunčeve zrake kad god je moguće, makar ono malo tokom dana kad se probiju kroz oblake. Jedite i ribu, morske plodove, pečurke, žumanca i drugu hranu bgatu vitaminom D.

Namirnice bogate vitaminom D

* riblje ulje jetre bakalara – 15.000 IJ vitamina D u 100 g

* losos u konzervi – 1.260 IJ vitamina D u 100 g

* pastrmka iz uzgoja, pečena – 1.140 IJ vitamina D u 100 g

* šampinjoni izloženi ZV zracima – 786 IJ vitamina D u 100 g

* skuša 684 – IJ vitamina D u 100 g

* sardine u ulju, oceđene – 288 IJ vitamina D u 100 g

* prženo jaje – 88 IJ vitamina D u 100 g

* punomasno mleko – 52 IJ vitamina D u 100 g

* kuvana govedina – 16 IJ vitamina D u 100 g

* jogurt – 36-50 IJ vitamina D u 100 g

Vitamin C

„Ovaj vitamin učestvuje u mnogim procesima u organizmu, ali on posebno ima značaj za imunitet, u sprečavanju i odlaganju pojave nekih kancera, kod kardiovaskularnih bolesti, ostalih stanja kao posledice oksidativnog stresa, metabolizma proteina, zarastanja rana, apsorbovanja gvožđa“, rekla je ranije za portal Nova.rs doktorka Ivana Đurić.

Ona napominje da je hrana najbolji izvor vitamina C, pre svega crvena i zelena paprika, pomorandže, grejpfrut, limun, kivi, brokoli, prokelj, paradajz, jagode i spanać.

Namirnice bogate vitaminom C

* šipak – 426 mg vitamina C u 100 g

* zelene ljute papričice – 242 mg u 100 g

* crne ribizle – 181 mg vitamina C u 100 g

* svež list majčine dušice – 160 mg vitamina C u 100 g

* peršun 133 – mg vitamina C u 100 g

* crvena paprika – 128 mg vitamina C u 100 g

* brokoli – 54 mg vitamina C u 100 g

* pomorandža – 53 mg vitamina C u 100 g

* sveže ceđen sok od limuna – 46 mg vitamina C u 100 g

* kupus – 37 mg vitamina C u 100 g

Međutim, i suplementi su adekvatna zamena ako baš nismo u mogućnosti da se raznovrsno hranimo.

Ona ističe i da su doze koje naš organizam toleriše 2.000 mg, ali da je sasvim dovoljno od nekih 200 – 500 mg, a doze do 1.000 mg su ako ste pod posebnim naporom i stresom.

Domaći napitak – vitaminska bomba

Tu je i napitak koji zovu i injekcija vitamina štiti od virusa i jača imunitet.

Sastojci:

2 šargarepe

pola štapa celera

sok od jednog limuna

sok od jedne pomorandže

1 jabuka

1 banana

malo meda

malo sitno izrendanog đumbira

čaša vode

Priprema:

Operite voće, iseckajte i stavite u blender. Dobro izmiksajte. Dodajte vodu, med i đumbir. I još malo izmiksajte, piše Stvar ukusa. Na kraju vam ostaje samo da uživate.

#related-news_0

Razmrdajte se

Pored balansirane ishrane, za dobar imunitet vrlo je važno biti fizički aktivan. Pokazalo se i da, ako vežbate ujutro, bićete boljeg raspoloženja tokom celog dana.

Napred-nazad

Stanite pravo i uspravno, a ruke položite uz telo. Glavu lagano pomerajte prema napred, ostanite u tom položaju pet sekundi. Zatim to isto ponovite, samo ovog puta glavu pomerajte unazad.

Mačije istezanje

Kleknite na sve četiri. Počnite sa izvijanjem leđa, tako da se glava približava karlici. Zatim leđa izvijte u luk.  Radite ove pokrete polako, otprilike četiri ili pet puta.

Podizanje nogu sa strane

Lezite na stranu, a jednu ruku stavite na bok. Podižite jednu nogu. Ova vežba se radi u seriji od 10 ili 15 ponavljanja.

Čučnjevi

Stanite nogama malo odmaknutim od kukova. Ruke su ispred vas. Zatim se spustite kao da želite da sednete dok ne dostignete ugao od 90 stepeni. Ako želite, možete se spustiti niže. Zatim se vratite u početni položaj. Ponovite 15 puta u dve serije za početnike.

Uz pravu ishranu i vežbe, san je treći ključni stub dobrog imuniteta. A baš ta zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost tokom dana će pomoći da uveče zaspite kako beba. I iako znamo da se imunitet ne može steći preko noći, uvek je pravi trenutak da počnemo da brinemo o njemu, a zaštita od korone je i te kako dobar motiv.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram