Da li surutka stvarno rešava probleme s jetrom? I koja je bolja – kravlja ili kozja?

Jedan od najzdravijih napitaka zdrav je samo kada se ispune određeni uslovi.

Surutka sadrži proteine i lipide, otklanja masti koje su prvi korak ka propasti najveće žlezde u našem organizmu. Ali nije svaka surutka podjednako zdrava.

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, govorio je za TV Prva o ishrani koja oporavlja jetru oštećenu alkoholom ili lekovima, i objasnio kako surutka pomaže jetri.

„U surutki se nalaze korisni nekazeinski proteini, lipidi, ona je biološki aktivna tečnost za jetru, jer gledajte, početak korišćenja surutke znači prestanak korišćenja alkohola. Ne može da se pije, da se gleda čaši dno, i da se koristi surutka, postoje pravila“, rekao je on, te dodao:

„Dva puta po 200 mililitara dnevno se pije, i snabdevamo tako jetru aktivnim jedinjenjima koja je regenerišu. Umanjuju masti. Jedna od prvih faza oštećenja jetre jeste masna jetra, ona uvek mora da prođe kroz masnu jetru. Surutka čisti jetru od tih supstanci koje se nagomilavaju u ćelijama, zbog kojih ona propada.“

Foto:shutterstock

Surutka od kozjeg mleka ili ovčjeg mleka ima specifičan miris, ali profesor kaže da je zdravija od kravlje.

#related-news_0

„Lipidni sastav tih mleka je različit, u kozjem su mnogo zdraviji lipidi od kravljeg. Surutka ima i zdrave proteine iz kozjeg mleka, istina je da je bolja od kravlje. Ovčja ima malo goru masnoću, u tom smislu je idealna kozja surutka“, rekao je dr Perišić, prenosi citymagazine.danas.rs.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram