Da li su kokice dijetalne

kokice
Foto:London Entertainment / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pomažu li u mršavljenju ili goje?

Pokušavate da smršate, ali povremeno biste uzeli i neku grickalicu? Dvoumite se ipak jer skoro sve one važe za prave kalorijske bombe. Ali da li je tako i sa kokicama?

Zanimljivo je da stručnjaci kažu kako kokice zapravo mogu da pomognu u dijeti. S jedne strane, imaju mnogo vlakana, a malo kalorija u poređenju sa većinom grickalica. Takođe, mogu da vas dugo drže sitima, pa su od svih grickalica najbolji izbor ako biste da skinete koje kilo.

Kokice su od celovitog zrna

Celovite žitarice obično pominjemo kad govorimo o hlebu ili ovsenoj kaši, ali kokice takođe spadaju u tu grupu. Zapravo, oni koji jedu kokice dobijaju 250 odsto više celih žitarica od onih koji ih ne jedu. I kao i druge integralne žitarice, hrskave kokice su bogate vlaknima, kojih je ženama potrebno 25 grama dnevno, a muškarcima 38, pišu na sajtu eatingwell.com.

Imaju malo kalorija

Ne samo da su kokice bogate vlaknima već sadrže i nešto proteina. Jedna prosečna kesica sadrži četiri grama vlakana, skoro četiri grama proteina i oko 100 kalorija. Ova kombinacija kokice čini užinom koja može fino da zasiti bez mnogo kalorija, što može da pomogne u gubitku težine.

Sadrže antioksidante

Možda je iznenađujuće, ali kokice su pune polifenola, istih jedinjenja koja se nalaze u bobičastom voću i čaju i povezuju se sa zdravljem srca i smanjenjem rizika od teških bolesti.

Takođe, važno je znati da su kokice dobre i za zdravlje creva, ali i za kožu, ali velika je razlika u spremanju. One koje spremite kod kuće, bez preliva i bez previše soli biće mnogo zdravije i delotvornije u dijeti od onih koje kupite zapakovane, recimo, za pripremu u mikrotalasnoj.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram