Da li je tunjevina iz konzerve zdrava?

Foto: Luca Santilli / Panthermedia / Profimedia

Preterivanje može ozbiljno da naškodi.

Postoje brojne prednosti konzervirane tunjevine za koje znate čak i pre nego što počnete da čitate njene sastojke na poleđini ambalaže.

Može dugo da stoji, jeftina je i može se kombinovati u brojnim obrocima, preko sendviča, pasti i raznih salata.

Što se tiče nutritivnih prednosti, tunjevina u konzervi ih ima dosta, ali važno je da ne preterujete sa ovom osnovnom hranom, jer previše tunjevine može dovesti do trovanja živom.

Uglavnom, uključivanje konzervirane tunjevine u vašu ishranu može biti odličan korak zbog svih pozitivnih efekata koje može imati na vaše telo.

Dodaješ proteine svojoj ishrani

Dodavanje proteina u vašu ishranu može biti izuzetno dragoceno jer će učiniti da se duže osećate sito i, na kraju, konzumirate manje kalorija.

Konzervirana tuna radi upravo to. Prema USDA, jedna konzerva tunjevine u ulju sadrži 46,6 grama proteina, dok jedna konzerva tunjevine upakovane u vodu sadrži 31,7 grama proteina.

S obzirom na činjenicu da bi trebalo da unosite 0,36 grama proteina po kilogramu telesne težine, samo jedna konzerva tunjevine mogla bi da zadovolji sve vaše dnevne potrebe, a to je sigurno efikasan način da dobijete proteine.

Foto: Vladislav Gudovskiy / Alamy / Alamy / Profimedia

Pozitivno utiče na zdravlje mozga i očiju

Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u konzerviranoj tunjevini, ojačaćete svoj mozak i funkciju očiju, ako pojedete sendvič sa tunom za ručak.

Poznato je da DHA, omega-3 masna kiselina, ima svojstva poboljšanja pamćenja.

Pored toga, takođe ima efekat smanjenja upale i uklanjanja simptoma suvog oka. Dakle, ako ste tražili razlog da počnete da kupujete tunjevinu u konzervi, sada imate dva.

Ako je u ulju, mogla bi da vas dodatno ugoji

Iako konzervirana tunjevina spakovana u ulju ima neke prednosti kao što je više proteina i bolji ukus nego kada je u vodi, odnosno u salamuri, tunjevina u ulju ima više kalorija, masti i može dovesti do povećanja telesne težine. Zato je ulje dobro ocediti ili birati tunu u salamuri.

Foto: Simonida Djordjevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako kažu podaci Ministarstva poljoprivrede SAD, jedna porcija od 85 grama komadića tunjevine, konzervisane u salamuri i oceđene, ima 100 kalorija i pet grama masti.

Može da izazove osećaj nadutosti

Jedan sastojak koji se nalazi u svim konzervama tunjevine je natrijum, koji u velikim količinama može dovesti do nadimanja.

Konzervirana tunjevina u proseku sadrži oko četvrtinu vaše dnevne potrebe natrijuma pa bi trebalo da obratite pažnju koliko dnevno konzumirate tunjevinu u konzervi kako bi osigurali da ostanete u preporučljivim granicama natrijuma.

Možete da se otrujete živom

Da se ogradimo prvo, konzervirana tunjevina sadrži mnogo manje žive od sveže tune.

Kao neurotoksin, živa je nešto što treba izbegavati kada je to moguće.

Kada vidite konzervu tunjevine sa oznakom „laka tuna“, to znači da sadrži manje žive od tunjevine albakor.

„Laku tunu“ odrasli mogu da jedu jednom nedeljno bez problema. Zato se držite ideje da jedete sve umereno, i trebalo bi da budete u mogućnosti da izbegnete trovanje živom i da jedete previše konzervirane tunjevine, piše Eatthis.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram