Kako tunjevina iz konzerve može da šteti našem organizmu

Fitnes i ishrana 31. dec 202108:17 > 08:32
tunjevina
Tunjevina u konzervi nije baš najbolji izbor, Foto: Ilia Nesolenyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od najkorišćenijih, ali i najdostupnijih riba u svakodnevnoj ishrani je tunjevina. Blagim ukusom slaže se uz brojne sendviče i salate, pa je čak vole i oni koji nisu ljubitelji ribe. No, previše konzumiranja tunjevine iz konzerve može se i negativno odraziti na organizam.

Tunjevina krije mnoge prednosti za organizam, pa pored toga što njenim konzumiranjem unosite dodatne proteine u organizam, ova riba poboljšava zdravlje mozga i očiju.

Jedna je od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina te poboljšava pamćenje, zdravlje srca, ali i deluje protivupalno.

Ipak, ima i ono na šta treba pripaziti pri unošenju tunjevine u konzervi u organizam.

Jedna od njenih loših strana je previše ulja koje se u njoj krije. Samim tim, ovakva riba nosi više kalorija, stoga ako pazite da ne dobijete na težini preporučuje se da uzimate onu koja nije u konzervi.

Ukoliko ste od onih kojima je konzervirana tunjevina na svakodnevnom meniju, a pritom vas muči nadutost, trebali bi razmisliti pre nego što je sledeći put uzmete. Iako je natrijum koristan za regulisanje telesne tečnosti, njegov preterani unos može prouzrokovati neprijatnost nadutog želuca.

„Jedna konzerva tune – bila s uljem, ili ne, sadrži četvrtinu prosečnog unosa natrijuma“, tvrde sa instituta Linus Pauling.

I još jedan od štetnih uticaja, ali ne i manje važnih je živa, metal koji može izazvati trovanje organizma te ga kao takvog treba što više izbegavati.

Istraživanja su pokazala da je izlaganje živi povezano i s visokim krvnim pritiskom, višim nivoima lošeg holesterola te povećanim rizikom od srčanog udara.

Konzervirana tunjevina sadrži dosta manje žive od one sveže. A onda kada na konzervi vidite oznaku „light tuna“, znači da je možete jesti nedeljno bez ikakvih problema, tvrde iz instituta.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram