Da li je šargarepa zdravija sirova ili kuvana

šargarepa kuvana ili živa
Foto: Profimedia

Šargarepa je zdrava i tu dileme nema. Ipak, pitanje je da li je bolje grickati je sirovu ili je jesti kuvanu.

Šargarepa je bogata vlaknima i odlična je za one koji bi da malo smršaju jer daje osećaj sitosti. Dobar je izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata i odlična je za imunitet, ali i za bolji vid.

Zbog njene strukture ipak možemo da iskoristimo samo pet do 10 odsto beta-karotena kojim obiluje i koji je vredan antioksidant. A pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, pa možemo bolje da upijemo hranljive materije. I tako ćemo uneti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane šargarepe.

Pročitajte još:

Dakle, zahvaljujući beta-karotenu iz šargarepe poboljšavamo zdravlje očiju i kvalitet vida, jer se ovaj antioksidant u organizmu pretvara u vitamin A. A pošto se beta-karoten iz sirove šargarepe izuzetno teško oslobađa, kuvanjem se on razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost. Dobra ideja je da šargarepu povremeno spremite s malo kvalitetnijeg ulja poput maslinovog.

Takođe, ovo povrće se veoma lako vari kada se skuva ili izdinsta, što je dobro za one koji imaju problema s digestivnim traktom, čirom na želucu, a povećava i broj crvenih krvnih zrnaca.

S druge strane, pojedina istraživanja kažu da se kuvanjem šargarepe gube i drugi važni antioksidanti – polifenoli.

Pored toga, šargarepa ima visok glikemijski indeks (GI), na koji posebno treba da paze dijabetičari jer ovaj indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane. Važno je znati da mnoge namirnice, među kojima je i šargarepa, imaju malu kalorijsku vrednost, ali visok glikemijski indeks, i to sirova – GI 30, a kuvana 85.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @sweetaddictionsbychacha on


Onda se da zaključiti da termička obrada nekad jeste dobra, dok za druge nije najbolja.

Što se vitamina tiče, tačno je da visoke temperature kod kuvanja mogu dosta da ih razgrade, ali treba znati i da vitamini nestaju i ako sveže povrće jednostavno duže stoji.

I pošto nema najjasnijeg odgovora da li je zdravija sirova ili kuvana, najpametnije je da je po želji jedemo naizmenično.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram