Da li je kozja surutka najveći mit koji su nam prodali

Foto:Shutterstock

Šta kažu stručnjaci?

„Masna jetra, uzrok kortikosteroidi…. Šta koristiti? Doktori kažu da nema mnogo pomoći dokle god koristim kortikosteroide, a to je doživotno. Savetuju surutku, suplemente, ali ne nadaju se nekom boljitku, a surutka mi je odbojna zbog ukusa“. Ovo je samo jedna od nebrojenih objava sa društvenih mreža koja se tiče famozne kozje surutke.

Sličnih pitanja i dilema sve je više otkad su mnogi poverovali da ovaj nusproizvod koji se dobija u proizvodnji sira pomaže u oporavku od kovida.

I mada je jasno da je za bilo koji problem sa zdravljem jedino ispravno potražiti savet lekara, mišljenje da je kozja surutka spas za mnoge boljke, pre svega za jetru i pluća, traje vekovima, pa i danas.

I dok o dejstvima kozje surutke zapravo i ima naučnih studija, pitanje je ima li jasnih dokaza da ona zaista pomaže.

Koliko je istine u svemu, ranije je za naš sajt govorila pulmološkinja Tatjana Radosavljević, specijalistkinja za plućne bolesti i tuberkulozu.

Ona naglašava da su mlađe generacije pomalo zaboravile na iskustva starijih, kojima su namirnice poput kozje surutke pomagale.

„Naš narod je vekovima znao da kozji proizvodi, kozje mleko, kozji sir i kozja surutka jako dobro utiču na pluća. U to vreme je bilo najviše obolelih od tuberkuloze, pa im se to obilato davalo“, kaže ona.

Dr Radosavljević kaže da je blagotvorni efekat surutke i drugih kozjih proizvoda dokazan i istraživanjima u Americi. Ipak, ona naglašava da surutka ne leči od kovida, ali doprinosi jačanju imuniteta.

„Ne možemo reći da sve to leči, ali značajno utiče na imunitet osobe. Pošto ne postoji lek protiv kovida, imunitet je taj koji nam pomaže da se izborimo sa virusima. Dakle, kozja surutka, između ostalih prirodnih preparata, ima svoje mesto u oporavku“, objasnila je doktorka.

I Nacionalni instituti za zdravlje SAD piše da je studija pokazala da kozja surutka može da bude od pomoći. Amino-kiseline su značajni aktivatori supstance mTORC1, važnog faktora koji reguliše rast ćelija i metabolizam. Međutim, njegova prekomerna aktivacija dovodi do metaboličkih poremećaja, pa i raka. Primena proteina kozje surutke kod pacova smanila je, na primer, nivo amino-kiselina u plazmi i blokirala mTORC1 u jetri, pa se čini da deluje zaštitno.

I 2005. istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj otkrili su da surutka može da pomogne u regulisanju i smanjenju skokova nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tip 2 povećanjem lučenja insulina.

Ipak, 2010. godine u okviru panela Evropske agencije za bezbednost hrane ispitane su zdravstvene tvrdnje o proteinima surutke i za sledeće tvrdnje nije bilo dovoljno dokaza: povećanje sitosti u borbi protiv gojenja, doprinos održavanju ili postizanju normalne telesne težine, povećanje mišićne mase i izdržljivosti (u poređenju sa drugim izvorima proteina), oporavak tkiva skeletnih mišića…

Danas je kozju surutku moguće nabaviti tečnu, tj. svežu i u prahu. Cena tečne kozje surutke u prodavicama je od 200 do preko 400 dinara, s tim što je ona po pravilu jeftinija ako je nabavljate direktno od proizvođača. S druge strane, po prodavnicama zdrave hrane u ponudi je kozja surutka u prahu po ceni od npr. 700 dinara do skoro 3.000 dinara.

Naime, ranije se proizvodila samo tradicionalna tečna surutka odvajanjem usirene mase tokom proizvodnje sira. Tako dobijena žućkasta tečnost, kiselog intenzivnog ukusa koristila se od davnina u lečenju mnogih bolesti i kao dodatak ishrani. Ona sadrži laktozu, vitamine, proteine i minerale i nešto masti.

Kasnije je posebnim tehnološkim postupkom počela da se proizvodi surutka u prahu. Ovakav oblik surutke jednakog je kvaliteta kao i tečna surutka jer je tehnološkim postupcima uspešno sačuvan njen sadržaj, s tim što može da duže traje od sveže. Surutka u prahu je bogata proteinima, pa je najčešće koriste profesionalni sportisti.

Važno je napomenuti da surutka u prahu u zavisnosti od proizvođača nije uvek istog kvaliteta, pa je potrebno proveriti specifikaciju i sastav. Takođe, surutka u prahu sadrži veliku količinu laktoze – mlečnog šećera, pa obratite pažnju ukoliko vam laktoza smeta, piše zdravisimo.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu